måndag, november 22, 2010

Hantverksmässan i Tammerfors

Det började inte alls bra i fredags. Inte så att far i huset skulle ha försenat oss, så att jag missade bussen när jag fick skjuts in till centrum. Nej, och inte vrickade jag foten heller på den glashala perrongen. Allt det där klarade jag av riktigt bra och fick plats i bussen, visserligen långt bak, men jag fick sitta ensam och hade bra svängrum för min resestickning. :)

Nej, det som gick på tok var att redan i Hyvinge, ungefär halvvägs, hade jag gjort mitt första inköp och då var jag ju inte på mässan ännu!!!
Visst är det en vacker tovad blomma? Och jag fick t o m 3,- euro rabatt. Problemet är bara det att den passade perfekt till min "fredagsscarf" och nålades per omgående fast på min svarta skjorta. Den skulle ju bli en julklapp.... Men hur skulle jag kunna avstå?
Färgschatteringarna är gjorda med hjälp av  tyg, ev. silke eller "trolltyg".

På själva mässan var det full rulle och det fanns så mycket att se på att jag blev alldeles knäsvag. Men det var ett snabbt övergående tillstånd för det gällde ju att strategiskt börja vandra mässgångarna upp och ner efter att först givetvis ha köat till toaletterna.
I en del montrar var det så fullt av människor att fara för att jag skulle ha blivit folkilsken förelåg. Det är inte kul när medsystrar tränger sig förbi och trampar på ens ömma tår eller ger en puff med armbågen så luften i lungorna tryter. Nej, fy för sådant och fram för mera belevat beteende. Det fanns nog varor åt alla. 

Glädjande många talade svenska. Det var både österbottningar och västnylänningar utgående från intonationen. Vi svenskar som varit i minoritet i Jyrkiläs buss, började riktigt räta på ryggen. :)

Mycket målmedvetet vandrade jag nästan förbi Tapios garnaffär. Nästan alltså, förstås måste jag ju in och klappa lite på garnen. Inte för att nystanen precis såg ut att ha det ensamt, men...
Det där stora nystanet av DROPS Verdi i den där rosa nyansen riktigt ropade: "Köp mig, köp mig". Men till ett större projekt hade jag behövt minst två nystan á 350 g = 700 g. Skulle ha varit mycket att släpa på genast från början det. Tur att jag hade lite mattehuvud med mig i varje fall. Och förresten har min mor strängt förbjudit mig att köpa ett endaste garnnystan till... Och jag är ju alltid lydig, nästan alltså...
Sen var det förstå inte mycket klokare att hasta vidare till bokståndet. Det blev ju tungt i ryggsäcken det med. Men det var ju åtminstone inte garn! :)

En bok full av herrmodeller är ju ett absolut måste i det här huset. Glöm allt vackert spetsstickat för det kommer nog inte herrarna att önska sig.
I rena farten slank två andra böcker med i ryggsäcken.
Vem som nu sedan skall sticka sockor vet jag inte. Men ett är säkert, senast när jag är pensionär skall jag ha testat det där med att sticka två sockor på en gång. Det har legat rätt länge på min önskelista redan. Och de där sockorna med blommig häl såg så oemotståndliga ut att jag förstås inte kunde låta bli den boken.

När jag iakttog omgivningen märkte jag att många gick omkring med en plastkasse med Mamma Mu på. En sådan ville jag ju prompt ha. 

Och inte var det väl helt fel att en stickbok av Debbie Bliss råkade slinka in i den kassen? :)
Ljuvligt vackra foton och så lockande modeller.
Vem skulle inte vilja sticka den här flätmönstrade tröjan?

Eller den här läckra väskan?

Novitas mässavdelning var så proppfull att första gången fick jag kryssa mig förbi den utan att få tag på den där grannröda Huopanen, som jag vill ha till ett litet julprojekt.
Till avdelningen med smycken och stenar hann jag aldrig och bra så. Hade ändå riktigt tillräckligt med grejer i både ryggsäck och en väska. Mycket mera hade nog inte rymts på bussbänken.

Som ni ser fick jag till sist tag på Huopanen, 2 nystan för 10,- euro. Dyrt tycker jag, men julröd är julröd. Silvertråden och guldtråden var förstås ännu dyrare, men även de nödvändiga i juletider. De är från Lankakissa.
Opalnystanen kommer hoppeligen att bli sockor en vacker dag. Dem köpte jag av en österbottniska i rena glädjen över att få göra affärer på svenska.
Det lila nystanet längst fram innehåller 100 g och heter Kosmos. Det skall bli till den där nya halsduken som nu just är inne, för visst behöver jag ju ytterligare en halsduk? :)
Vad de där lila härvorna med Punta Yarns MeriSock skall användas till vet jag inte i skrivande stund. De är från Villakivi och hoppade på nåt konstigt sätt in i min ryggsäck och jag hade inte hjärta att slänga ut dem.
Längst framme, vackra stora dyra knappar, som svägerskan lånade igår ifall de skulle passa till baskern.
Fyrkantiga stickor har jag länge funderat att pröva på. De här korta (24,5 cm) såldes till rabatterat pris, - 40%. Borde kanske hellre ha satsat på en förpackning med fyrkantiga strumpstickor? Men de var förstås normalpris.
Och Cloververktygen kunde jag bara inte låta bli. Nu kan jag göra ulliga gulliga garnhjärtan på ett litet kick och ev. kanske också tygrosor om inte de där förpackningarna blir nån sorts gåva. Två spännen till ev. väskrem måste jag ju bara ha i lager. Vem vet när väsktillverkningsandan faller på?
Lite annat smått och gått blev också köpt, men kan på grund av alla hemligheter inte visas upp offentligt här. Ni vet bytespaket, julklappar, födelsedagspresenter...

Som ni märker har jag ingen mässkaraktär alls, för det blev ju en del införskaffat. Enda trösten är att det dröjer ända till den 18.11.2011 innan nästa mässa i Tammerfors.
Men nu i helgen är det förstås en mässa i Helsingfors. Hmmm....

8 kommentarer:

tilda sa...

Aj tur att jag inte kunde följa med.Dit skulle nog en hel mjöklikvid ha rasslat iväg...Men bevars om jag inte får avbytare till den 18.11-11.Skall imorgon fylla i semesteransökningen och riktigt sträcka under det datumet!!

Inge sa...

Håller tummarna. Det enda rätta är att vara ledig den 18.11.11.
Fick förresten hem jullöparen idag.

Iréne JB sa...

Hihi... har aldrig varit på mässa med garn, har hållt mej till äventyrsmäsor hittills, och inte heller det blir billigt. Frilutftsprylar kostar kanske mer än ett garnnystan men det min karaktär så skulle en symässa bli riktigt dyr :)
Det verkar i alla fall kul.

Inge sa...

Det är kul att gå på mässa. Men det kan vara ödesdigert för plånboken. Själv försöker jag räkna ut nån sorts smärtgräns för vad 50 g garn max får kosta. Det priset gäller sedan för alla impulsköp. Om jag vet till vad garnet skall användas och "behöver" det är det en annan sak, som t ex med de där virkgarnen i silver och guld.
Har länge kört med 2,50 euro/50 g, men med tanke på att mervärdesskatten numera är 23% i vårt avlånga land, borde kanske priset höjas? Å andra sidan, som min mamma strängt förmanar: "Du behöver inte mera garn".
Fast visst behövde jag ju de här nystanen. :)

Therese sa...

Grattis till era 30 år!!! Å du har två lotter, ska kika runt här i di nfina blogg nu! KRAM

Inge sa...

Tack. Nu gäller det att hålla tummarna...

Lisa-Maja sa...

Hej!!
Så roligt att du tittade in hos mig och att du ville vara med i min utlottning.
Vilken blogg du har! full av livsglädje och stickglädje, här borde jag nog stanna...så kommer nog min riktiga sticklusta fram igen:)
Ha det gott!
lisamaja

Inge sa...

Hej!
Tack. Du är så välkommen hit. Hoppas att du hittar inspiration till en ny spännande stickning.