tisdag, mars 03, 2015

Från Guatemala

Här i huset är det nu just full rulle. Knappt hade minstingen anlänt innan vi fick rart besök av min kusin, också hon från Sverige. Ett rart och efterlängtat besök.
Hon hade med sig gåvor från Guatemala...

... chips gjorda på... ja, på vad då? Cassava säger den engelska texten, men...

Och chokladöverdragna makadamnötter från nötfarmen Valhalla. Vi har inte vågat smaka på godsakerna ännu. Jag ska först klara av morgondagens kvällskurs i Hindersby, innan jag vågar mig på ett smakprov. Alternativt får unga husbonden vara först ut med att smaka och så avvaktar vi andra lite fegt.
Rörd över gåvorna. Tänk att hon iddes släpa med sig godsakerna! Ja och att hon tänkte på oss under sin resa. Tusen tack kusin C från Sverige!


Idag hann jag iväg till stickcaféet i stan och det var en glädje. Oj, så vi skrattade. Och stolt kan jag meddela att jag lärde en gammal stickräv hur lång garnända man ska räkna med när man lägger upp. Då hade hon redan hunnit repa två gånger för att garnändan blev för lång.
- Här, sa jag och räckte henne mitt måttband.
- Räkna en centimeter per maska och så lite till.
Så gjorde hon och fick en perfekt längd på garnändan. Som sagt, vi delar med oss på stickcaféet.

4 kommentarer:

tilda sa...

Tack, nu lärde jag mig nåt nytt. Jag har inte vetat hur man skall beräkna längden på garnändan. Nu måste jag ju börja en ny stickning...bara för att testa om det stämmer:-)

Inge sa...

Varsågod! Så härligt att kunna lära ut smarta grejer. Det kommer att gå riktigt bra. Om du har tjockt garn måste du beräkna lite mera än en centimeter per maska. Det finns andra sätt att beräkna längden på uppläggningstråden också, men det är för invecklat för mig med tre gånger mängden eller hur det nu var. Jag måste själv ha såna där enkla idiotsäkra grejer för att klara mig. Det där med "lite till" efter en cm/maska kan du beräkna upp till max 10 cm. Oftast behövs inte så mycket. Efter ett tag vet man hur mycket olika garnsorter kräver.
Nu följer jag med spänning med hur din nya stickningen artar sig. Lycka till!

Anonym sa...

Med stickad uppläggning behöver man inte räkna ut nåt alls! 😊

H: stickväninnan

Inge sa...

Ja, helt rätt! Den använder jag också då och då, lite beroende på garn och hur bråttom jag har.