lördag, september 02, 2017

Ullig och gullig spinnandag

Idag har jag varit iväg till grannkommunen och min absoluta favoritby där. Hopenback Lekstrand fornminnesförening hade ordnat en Spinnandag. 

Det första jag fick syn på var en gammal skön trotjänare, en MF 165! En maskin precis i min smak.

Härifrån kommer ullen. Men de här flasklammen ska bli till korv, enligt ägaren. Snyft! Dom kom rusande direkt till "staketet" och ville bli krafsade. Mycket sociala varelser, som sedan gick lugnt och betade av det frodiga gräset. Mycket bräkande hördes inte härifrån.

När fåren klipps, så blir det ull.

Och den ska skrubbas. Här sitter Anne Vickholm på skrubbanbänken och jobbar på. Ullen ska dras rakt och vara utan knutar.

Sedan ska ullen kardas och det gör föreningens ordförande Inga Vickholm här.

Om man är lite nymodigare av sig, så kan som Adele gör här, helt enkelt använda kardanmaskin.

Från kardanmaskinen gick det att få så här fina ullstycken. Marianne Eriksson från Liljendal tänker sätta upp det här på väggen, som en vepa. Bra idé, inte sant?

 
Och när man har kardat, så ska man förstås spinna. I förgrunden en garnvinda med färdigt spunnet garn.

Och här har vi det, som jag är förbjuden att skaffa mej, nämligen garnet!!

Garnet kan sedan i sin tur användas till allt möjligt. Här ett litet exempel på produkter.

När man håller på att spinna och lära sig det gamla hantverket från ull till garn, så blir man förstås törstig. Då är det bra att det serveras förfriskningar. Här pumpar föreningens sekreterare, Beatrice Bergheim, kaffe från termosen. Till det serverades supergoda, nybakta munkpinnar.

Och Nisse Husberg förevigade allt på film. I lila rock, 99-åriga Verner Wallén, som tog initiativ till denna fina hantverksdag.

En jättehärlig dag, som jag tillbringade utomhus med en massa vänner och bekanta, bland annat stickväninnan B. Hon blev inte glad då jag meddelade att jag tyvärr inte kan delta i stickcafé i stan förrän den 17.10. Det är antagligen enda gången på hösten, som jag kan delta. Arbetet stör alltså fritiden igen. Men det är tyvärr inte mycket jag kan göra åt det.

Jag hann dessvärre inte tala med precis alla idag. Och ja, jag är en liten fegis, för inte vågade jag testa på att spinna. Men vem skulle nu våga det när Nisse står och filmar?

Stort tack till alla medverkande för en superfin dag! Härligt att ni orkar ställa upp!


Inga kommentarer: