måndag, juni 22, 2015

Midsommaren

Så där ja, nu är midsommaren överstånden och den regniga vardagen är här igen. Det skulle vara perfekt väder att ge sig ut på en liten tripp. Och eftersom det regnar skulle man ju kunna koncentrera sig på att besöka kyrkor och museer, det vill säga vistas inomhus. Tyvärr är far i huset inte alls pigg på idén.
- Det ska inga rännas runt halva Finland. Det finns nog att göra här i huset, säger han. Suck och dubbelsuck. Tur att man har sin stickning!

Midsommaren ja, den kom och gick. Vädret var perfekt för stilla kontemplation. När det regnade som mest i lördags var jag tillsammans med min mor på namnsdagskalas i Servicehuset Esplanad i stan. Där gick tre timmar i ett huj. Då mamma inte ville dyka upp till vårt enkla middagsbord med nypotatis, lax och sallader, så körde vi middagen hem till henne istället i lördags. Igår hade vi gäster hela dagen och sista biten av två stora rabarberkakor försvann i ett nafs.

Det märks på något sätt att här finns karlar i huset för hur skulle annars två såna här plåtar med rabarberkaka kunna försvinna så fort jag vänder ryggen till?

På något sätt verkar det som om jag stod i köket och bakade hela helgen, men så kan det väl ändå inte ha varit?
Den här jordgubbspajen med hemlagad citronkräm och maräng hade vi som efterrätt på midsommaraftonen. Jättegod smakkombination med den syrliga citronen. Men ack, lite att göra då allt skulle tillredas skilt. Receptet på den goda pajen hittar ni i Allers nr 26/15. Nästa nummer av Allers, som kommer i morgon, innehåller förresten sommarens idétidning med handarbeten och andra pysseltips. Allers har överlag bra bakrecept. Men nästa gång jag bakar med jordgubbar ska jag nog återgå till allas vår favorit, Brittatårtan.

För övrigt visar helgstatistiken här i huset att bastu badades i dagarna två och dryckerna inskränkte sig till två flaskor cider och en burk, en flaska Malmgårds öl och en burk Long Drink (Lonkero = gin och gape). Inte illa på fyra personer och tre dagars helg, eller hur?

Tufsen var också jätteduktig i helgen och fångade en sork. Han visade den snällt för far i huset, som verkligen inte ville förtära den till middag. :)

Önskar er alla en riktigt bra start på veckan!


Inga kommentarer: