måndag, juni 24, 2019

Måndagsäventyr

Efter en stillsam hemmadag igår var det dags att bege sig ut på ett litet äventyr idag, ett måndagsäventyr. Vi drog med oss semestrande svägerska, som snart blir en GP, alltså Glad Pensionär. Själv säger hon att hon kan också bli en SP, en Sur Pensionär. Kanske lite sådär som Ove, som försöker hålla ordning i radhusområdet?  Eller finns det risk att hon blir som Statler och Waldorf i Muppet Show? Att liksom börja kritisera allting. Fast gubbarna har ju kul, så varför inte? Själv tror jag att hon blir en GPPG, alltså en Glad Pensionär På Gång! Vänta bara får ni se!

Vi var alltså iväg på tremanhand till Bruket. Dubbelmorfar och undertecknad började med ett besök i Övre smedjan, medan svägerskan besökte loppiset.

I smedjan känner man alldeles tydligt historiens vingslag, i synnerhet nu då där finns en utställning, som berättar om hur det var förr på Bruksområdet.

I lördag kommer vattenhammaren att vara i full gång då här är smidesuppvisning. Uppvisningarna kommer att fortsätta i juli under både lördag och söndag, så passa på att besöka smedjan då.

Bruket har en anrik historia och mest imponerande är nog att en kvinna, Virginia af Forselles har drivit det år 1790 - 1847. Strongt gjort på den tiden kvinnor skulle hålla sig till hushållsbestyr. Men vi kvinnor har alltid varit driftiga här i landet, inte sant?

Det är vackert i Bruket och det är bra att den fina kulturmiljön har bevarats.

Vi återsåg en kompis från några veckor tillbaka. Den gula ankan har inte simmat iväg än!

En kärleksförklaring på bron. Hoppas att äktenskapet håller!


Min nya hobby skulle kunna bli att fota spindelnät? Men tja, jag har nog redan händerna fulla på fritiden, så kanske bäst att inte överdriva allt för mycket!

Vädret var omväxlande sol och moln med härliga vindpustar, som fick vattnet på Kymmene älvarmen att våga sig.


Vi passade också på att vara kulturella och besöka konstutställningen/utställningarna på Stallvinden. Den är ju utbytt sen vårt förra galleribesök där på vinden. Det här är Ritva Larssons fina tavlor.

Innan vi försökte hitta lite mat åt oss hann vi ännu med ett besök hos Hulda Huoleton. Där hittade vi bland annat de här träfigurerna.

Och en trollslända!

Glada i hågen traskade vi iväg till matstället vid forsen. Klockan var ca 15.03 och vi blev mer eller mindre utkörda! Lunchtiden tog slut kl. 15 och ingen á la Carte lista! Höh! Vi stänger sa kocken som bröt på ryska, mycket bestämt. Snopet! Vi körde iväg till följande lunchrestaurang och då var ju klockan redan 15.15. Men här gick det minsann att ännu få lunch för det fanns kvar många portioner. Och här var betjäningen supervänlig! Och jag fick äntligen sommarens första kalla att dricka! Så nu är det avklarat! Tack till svägerskan, som bjöd på god lunch och som ännu såg till att vi fick en portion med oss hem till den hårt distansarbetande sonen.

På hemvägen hann vi ännu med en avstickare till Abborrfors begravningsplats. Syster och bror har släktingar begravda där. Gravkapellet är vackert.

En riktigt bra start på veckan det här. Måndagsäventyr är bra!



Inga kommentarer: