onsdag, juli 11, 2018

Kulturella

Morfar i huset och undertecknad var i måndags iväg till Bruket på nytt. Den här gången var det inte bilkultur, som gällde utan konst. På Stallvinden ställer nu sju olika kvinnor ut sina konstverk. Fina tavlor och skulpturer. Utställningen är riktigt sevärd och kan varmt rekommenderas även för den som inte är så där superduper konstintresserad.

Luru Hirva är en lokal konstnär som nu har sin 50-års jubileumsutställning i Galleri V2. Här finns både akvareller och skulpturer. Tuulen viemää (Borta med vinden) har hon valt att kalla sina andra enskilda utställning. Tidigare har hon alltid deltagit i gemensamma utställningar. Nu är hon dessutom aktuell i just en gemensam utställning i stan i Galleri Theodor.
Namnet Tuulen viemää syftar på livets skörhet. Hirva förlorade tre vänner inom loppet av ett år och började därför tänka mycket på döden och livet.


För att på något sätt bearbeta sorgen, började hon skapa de här "Världskvinnorna" (Maailman naiset).
Vanligtvis målar hon fåglar, men det gick inte då.
- Fåglar är fria och glada, säger Hirvi. Nu har hon målat akvareller, men funderar på att helt övergå till akryl.Hon har skapt en hel del bruksföremål i keramik också. Min favorit är det där stora fatet med trollsländor.Hirvas kvinnostudier är sköna och vilsamma.

I Aulagalleriet möts man av färgstarka och glada naivistiska tavlor med humorn som förtecken. Där ställer väninnorna Rauni Koivisto och Pullinen-Valtonen ut.


Pullinen-Valtonen har ofta katter, som motiv, men också cirkusdjur...... medan Koivisto är förtjust i kor.
- De är så lugna och sävliga, säger hon. Koivisto hittade sin stil, naivismen, först i 50-års åldern.
Visst är det här tavlor att bli glad av?

I Vindsgalleriet ställer fyra väninnor,Tua Mylius, Katriina Pere, Mau Salmi och Irja Suutarinen ut sina alster. Fina meditativa akvareller med olika motiv, stil och färgskala. Neliapila - Fyrklöver har kvinnorna valt att kalla sin gemensamma utställning.


Mau Salmis och Irja Suutarinens akvareller.Suutarinen har en stark och spännande färgskala i sina akvareller.Pere visar upp en stor mångfald i olika stilar. Gissa vilken tavla som är min favorit?- Jag är egentligen en blommålare, säger Pere. På den här utställningen har hon dock med endast en blomtavla. Hon har mer och mer övergått till att måla landskap, inte alltid naturtroget utan mera den känsla landskapet ger henne.


Väninnorna brukar åka på målarresor tillsammans. Här är Peres målning från en sådan resa till Portugal. En tavla, som jag gillar skarpt.

Det finns många fler konstverk att bese på Stallvinden, så ta en liten skön tripp till Bruket.


Utställningarna pågår under tiden 10.7 – 5.8

Öppet: tisdag – söndag kl. 11 – 17
Fritt inträde


Inga kommentarer: