lördag, juli 21, 2018

Några tokar

Igår på eftermiddagen styrde vi österut. Minstingen körde sin Adam plåtlåda och det var riktigt, riktigt skönt att sitta i den, för den har luftkonditionering. Vägskylten visade att temperaturen på vägen var +44! Inne i bilen hade vi knappa 20 grader. Sköööööööönt!

Första anhalten blev männens favoritvaruhus,
nämligen Motonet. Den här gången i den östliga grannstaden. Karlarna skulle ha något hundben (koiranluu, heter säkert någonting helt annat på svenska, men mina bilkunskaper är inte riktigt de bästa just nu. Jag är illa rädd att hettan gjort hjärnan till trögflytande slem!) och diverse andra delar. Morfar i huset hade nämligen gått igenom minstingens bil på dagen medan han, ägaren, jobbade på distans. Morfar i huset tvättade också minstingens bil samt min. Tack för det.

Jag fick inte följa med in till varuhuset, så jag fick nöja mej med att se en av Motonets unga gossar fixa en trasig bakblinkers på en Fiat Ducato Globetrotter. Det var ett äldre par som var ute på vift med sin husbil.

Sedan körde vi vidare till följande stad och en besiktningsstation där. De har både drive-in och tidsbeställning. Vi var där när klockan var lite över fyra och det var alldeles tomt. Så jag var säker på att de stänger klockan 16 under sommarmånaderna. Till all lycka var det inte så, utan det var bara att tuta och köra direkt till besiktningen. Och tuta i bokstavlig bemärkelse, för signalhornet kollas ju, likasom en massa annat. Bilen gick igenom, visserligen med en fellista, men nu behöver den inte besiktigas förrän efter två år. Jihaaa! En av fördelarna med nyare bilar. Dock, så svor morfar i huset ve och f-rbannelse över bilen när han skulle byta brännare i framlyktorna. Det var inte alls lätt och han hamnade nästan att ta loss framdäcken!!! Idag fortsätter morfar i husets bilservice, för nu skall oljan bytas och de där benen. Ev. skulle någonting annat också fixas. Men tillsvidare sover ännu far och son.

Efter utförd besiktning hamnade vi här
i ett rart litet köpcenter.  Vi skulle dock inte handla, utan äta.

Och det gjorde vi i Itäväylän Bensis. Helt okej standardmat med schnitzlar, hamburgare och dylikt. Bra omväxling mot alla ABC-ställen, som morfar i huset annars föredrar eftersom de är precis längs med vägen och det går inte onödig restid till spillo.

Under tiden, som vi hade varit borta, så hade det varit blixt och dunder i våra trakter och så missade vi morfar i husets kusin, som oanmäld tänkte komma på besök.
Blixten slog för övrigt ner i grannbyn, men den här gången klarade det sig utan desto större olyckor.

Den nästyngsta med sambo anlände på kvällen med både bastuved och bastukläder. De två bröderna eldade bastun och sen var det bara att njuuuuta. Visserligen ska man ju inte elda bastun nu just, för då blir det varmare inomhus. Men vi är några tokar här, som anser på äkta finländskt manér att man inte blir ren om man inte får gå i bastun. Så i morse då jag steg upp hade vi 26 grader inne och 19 ute.

Och nu, nu har mina karlar stigit upp, så nu sätter jag punkt för den här gången.
Ha en riktigt fin lördag!
Få se om vi orkar hitta på någonting här eller om vi tar det lugnt. Man vet aldrig!

Inga kommentarer: