torsdag, december 21, 2017

Så här inför jul

Det var en gång en flicka,
som inte alls hade tid att sticka!
Nej, hon satsade på att ha det kul,
lagom så här inför jul!

Igår var jag iväg österut med min hulda moder och hennes svärson. Vi började med att jaga köttbilen i grannkommunen. Vi hittade den, i våra ögon lite avsides och allting var nästan frid och fröjd, bortsett då från det, att vi inte fick allting som vi ville ha från bilen. Och min hulda moder kunde inte stiga ut på grund av blixthalkan i den där backen.

Sedan blev det lite diskussion från och till om vartåt färden  skulle styras. Jag insisterade på att vi skulle fortsätta österut till grannstaden för jag hade ju läst i reklamen att man skulle få tre paket kaffe för 9,50 €. Det var ju ett lagom och bra pris så här inför jul. Min hulda moder tyckte nog att det skulle ha räckt med att besöka vår vanliga mataffär i stan. Men vad kunde den stackaren göra där hon satt fastspänd i säkerhetsbältet i min Adam plåtlåda?

Så vi hamnade här. Vi var ju ändå så nära! På väggen mittemot hade de ett häftigt ljusspel, som gjorde att väggen såg tredimensionell ut. Vackrast tyckte jag att den röda färgen var.

Det var lite synd om min hulda moder, som blev omkringskuffad av sin svärson. Han är lite svår ibland då han vill lägga sig i ens shoppande. Själv hade jag tur, som fick speeda omkring med kundvagnen. Den blev full i ett nafs, för jag drabbades av "måste-ha-allting-på-julens-matbord"-syndromet. Så nu har jag både frukter, sill, ostar, sallad, drickor mm. mm. Morfar i huset frågade om jag väntar mej en invasion från yttre rymden. Haaa, jag väntar mej superhungriga killar och inget annat. Jag hann till och med nappa torkad timjan från kryddhyllan. Vad jag ska ha det till? Ingen som ännu vet, men det är säkert bra att ha hemma så här inför jul!

Vi kom lyckligt och väl hem och inte hade vi fler än två kassar per hushåll. Eller nåja, jag hade ju nog en full plastkasse också.
Vi fick min hulda moders grejer i kylskåpet och andra instoppat på andra hemliga ställen. Sedan drack vi te och kalasade på nybakta semlor (frallor) och förstås jultårtor.


Här hemma blev det senare på kvällen dags att ställa in våra egna varor i kylskåpet, som nu är alldeles proppfullt och jag som ännu skall baka och koka...

Morfar i huset kollade på sitt juluppköp.

Ve och fasa! Kryddgurkorna är inte vanliga utan vitlöksgurkor. Brrr! Det äter han inte och nu har vi en hel stor burk av dem. Vilken bitter besvikelse. Men jag tror bestämt att burken får bytas ut efter julen. I ärlighetens namn så vill nog inte heller jag ha dem på julbordet.

Idag har jag varit iväg till stan och njutit av julte och lingonvaniljmoussekaka (mums!) tillsammans med min väninna. Det var så skönt att sitta där och samtala. Ingen hets och ingen brådska, bara umgås. Lite julstress kände jag av då damerna vid grannbordet började räkna upp allt vad de ännu skulle hinna med: Julklappar, grava laxen, rosolli, baka, steka skinkan, städa osv. osv.
Och där satt jag helt ansvarslöst och bara njöt av livet.

På hemvägen besökte jag sedan vår vanliga mataffär och nu är det lugnt, för nu har vi "riktiga" kryddgurkor! Kan vara bra att ha så här inför jul.

Inga kommentarer: