fredag, april 27, 2018

Grytlappsutställning

I morse vaknade jag första gången vid femtiden, slog förvånat upp mina gråblå. Det var så ljust i rummet, hade jag glömt att släcka lampan? Nej, ljust var det för att det på gardinfronten inte har hänt något. När jag försöker få morfar i huset engagerad är hans svar:
- Du kan ju sätta en filt framför fönstret.
Alltså, det var det värsta. Det finns ju persienner nere i källaren, de skall bara sättas upp och så bråttom kan det inte vara att det inte låter sig göras. Alternativet är att jag själv tar tag i saken och köper mörkläggningsgardiner istället. Hrmpf!

Jag vände mej om och knep hårt ihop ögonen och tänkte på allt trevligt jag var med om igår. Innan jag visste ordet av hade jag somnat in på nytt. Lite före nio vaknade jag med ett ryck. "Knack, knack", lät det.
- Stig på, ropade jag sömndrucket. Inget hände. Sedan spärrade jag förskräckt upp ögonen och var alldeles klarvaken. Var det spökljud jag hade hört? Eller var det tecken från ovan? Eller ve och fasa, nedanifrån? Eller var jag helt enkelt mitt i en dröm?
På darriga ben tog jag mej upp och kollade dörrarna, men ingen knackare där inte.
Morfar i huset fnyste lite åt min fnoskighet.
- Det var nog en fågel, sa han.
Hmmm, hoppas det, för jag vill inte att knytt och otyg är i farten. Det tog en lång stund innan jag blev av med obehagskänslan.
Högst troligt är det ju vår hackspett, som har varit i farten.

Och vad gjorde jag då igår kväll? Jo, jag var med när Pikkukaupungin (Småstad) martat hängde upp grytlappar. Och det var riktigt, riktigt trevligt och framförallt inspirerande. Lite småpurken över att jag idag har varit tvungen att sitta framför datorn hela dagen och inte kunnat tillverka grytlappar!

Här har använts restgarner av alla de slag, förutom då akryl förstås, för det garnet håller inte till grytlappar.


Alla tekniker var tillåtna. Den gröna längst till höger är gjord i våffelteknik. Och nu skulle det ju nog vara dags att leta reda på alla söndriga, utslitna jeans och börja göra någonting av dem.

Annat, som återanvändes var gamla tröjor, som den här längst framme med stjärnmönster.

Om ni har tid, så skynda er att se på de här 145 grytlapparna, som finns utställda i det nya caféet på Alexandersgatan 6 i stan. Utställningen och caféet öppnar i måndag 30.4 klockan 8 och har öppet till klockan 19. Utställningen pågår från 30.4 till 2.5 under tiden 8 - 19, så skynda er om ni skall hinna. Även på första maj är det öppet.
Det här är kvinnokraft och kultur!

Inga kommentarer: