torsdag, juli 04, 2019

Ute på vift igen

Idag har vi igen varit ute på vift med dubbelmorfar. Den här gången körde vi österut. Lite omväxling måste vi ju få.
Vi landade i Stockfors i Pyttis, närmare bestämt det renoverade fabriksområdet där det pågår konst- och retroutställningar.

Det här är Patronhuset och det lär ska fungera som hotell.

Utanför på fabriksväggen mötte oss redan första konstverket. Fick aldrig reda på om det här hör till årets utställning eller om det har varit här länge redan.

Inne i fabrikshallen fanns vissa konstruktioner kvar, så det var rätt spännande att se hur konstverken passade in i den råa och tuffa miljön.




På något sätt verkade det som om alla hittat sin plats!


Ibland var det lite svårt att veta om möbeln ingick som en del av konstverket eller om i det här fallet skåpet varit där från början.

Det fanns en hel del konstverk och spännande installationer i nere i källaren. Trapporna är branta och nästan livsfarliga. Och golvet där nere ojämnt och svårt att gå på. Inte tillgängligt för alla alltså. På vägen ner kunde man beskåda de här hjälmarna. Säkert ett konstverk det med, men vet inte vems eller från vilket årtal de är.

Det är studeranden från de här skolorna, som ställer ut i Stockfors i år.

I den här hallen håller Pyttis konstförening sin 30 års jubileumsutställning.

Också här finns många fina verk.

Vad skotrarna har där att göra vet jag inte. 
Varje dag kommer dit en konstnär och målar, berättade sommararbetaren, som studerar till kosmetolog i Borgå!


Högt upp i himlen sträcker sig fabrikspiporna. Kanske lika högt som den ökända flaggstången?

Från utställningarna i fabrikshallarna vandrade vi till fågelsjukhuset. Där såg vi bland annat ett bivråkspar.



I träden mitt emot Patronhusel hittas de här huvudena, sju till antalet. De har ljud, dessvärre kan jag inte riktigt förklara hur det låter. Detta är som ni ser en installation från tidigare.

Det var skönt väder och avkopplande att vandra omkring där på området. Och förstås träffade vi på ännu en gren av Kymmene älv.

I fabriksområdets gamla brandstation pågår en härlig retroutställning.

Utanför byggnaden vaktar den här mannen.


Välkommen till 1970-talet!!


Då var det färggrant och plast!




Minns ni de här handdukarna? Sådana finns kanske ännu?

Ville man inte ha en hel årskalender så kanske man ville räkna kalorier i stället?

Minns ni vilken sensation det var då Anttilas postorderkatalog kom? Den var nästan sönder bläddrad innan man hade skickat iväg sin beställning per post.


Men massor av kläder var ännu hemsydda. Stilmönster använde vi på handarbetslektionerna i skolan och Stilmönster sydde också min mormor från.

Marimekko fick sitt genombrott. Här lite servetter.

Minns ni de här muggarna? Ett absolut måste i varje 70-tals kök.

Och kommer ni ihåg Fazers kosack karameller? Marmelad med choklad på.

Tro det eller ej, men det här var min älsklingsblus i mina skira ungdomsdagar. Inte särskilt praktisk, så genomskinlig och tunn som den är. Jag har fortfarande min kvar, men den är inte i så här prima skick. Min är utsliten. Fortfarande tycker jag att blusen är vacker, lika fin som då det begav sig.

Och här en ung John Travolta, som tog flickorna med storm.

Jag hade inte John på min flickrumsvägg. Nej, jag hade den här snyggingen att vila ögonen på, Sammy Babitzin, som gick bort alldeles för tidigt.

Tack till Päivi Uusitalo, som har samlat ihop till den här fina retroutställningen. En utställning som jag varmt kan rekommendera.

Under hemfärden var vi rejält nostalgiska med dubbelmorfar. En hel del saker hade vi hunnit glömma, men nu återkom minnet av kassettbandspelarna, färgerna, klädmodet, frisyrerna, musiken...

Inga kommentarer: