lördag, augusti 17, 2019

Matlagningstur

Igår axlade jag mitt husliga ansvar och meddelade mina karlar att jag står för middagsmaten. Bägge flämtade förvånat till och plirade sedan misstänksamt på mej:
- Vad tänker du laga, frågade de med en mun.
- Skinkpaj med äggstanning.
- Men jag vill ha riktigt mat, sa äldsta sonen.
- Låt henne nu laga vad hon vill, sa dubbelmorfar fort som sjutton. Han var rädd att jag skulle dra mej ur och matlagningen skulle ha fallit på hans lott.
- Men jag skulle kunna laga köttfärsröra och spagetti, försökte ännu sonen smått förtvivlat.
- Men köttet är ju ännu djupfryst, konstaterade jag och fortsatte:
- Dessutom måste vi bli av med den där skinkbiten, de där paprikorna och lite ägg.
- Nåja då, mumlade och muttrade den äldsta.
Vet ni vad jag kom fram till efter den här diskussionen? Jo, det är nog bäst att jag håller mej borta från köket!

Igår hade vi alltså Skinkpaj i långpanna till middag. I pajdegen ingår hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl, därav den mörka färgen. Fyllningen består av rökt skinka, två paprikor, en påse ärter majs paprika och så då äggstanning på fem ägg. Skulle det inte vara för dubbelmorfars konstiga matgriller skulle här dessutom ha ingått riven ost och så skulle jag ha satt till röd lök eller purjolök. De två sistnämnda hade jag inte hemma och de stod inte heller i receptet, som jag har från 4H:s matskola. Hittade det på webben i somras och tyckte att det var enkelt och behändigt.

Gott måste det trots allt ha smakat för mina karlar, eftersom nästan allting försvann igår i ett nafs! Dubbelmorfar tog med sig en bit till sin svärmor medan pajen ännu var ljummen. Där plockade han bär medan äldsta sonen och undertecknad befann oss hos stickväninnan B. Hon och jag stickade medan hennes man och äldsta sonen pillade med en sprillans ny dator. Och jo, jo, jag vet ju nog att jag också borde ha befunnit mej i vinbärsbusken, men...

Dubbelmorfars bärenergi har hållit i sig.
Här är resultatet av förra nattens hopkok. Här ingår röda vinbär, våra sista krusbär från vår enda buske och hela två svarta vinbär! I natt tog dubbelmorfar dessutom hand om disken direkt. Duktigt gjort, eller hur?

Och nu, nu ska vi bege oss iväg på äventyr. Äldsta sonen har redan försvunnit med sin kusin. Han skall iväg och hälsa på sina fastrar.

Önskar er alla en riktigt skön lördag!

Inga kommentarer: