lördag, september 16, 2023

Garngalningar på höstmarknad

I morse körde jag norrut, plockade upp stickväninnan B och fortsatte mot nordöst. Vårt mål var Novitas fabrik i Koria.

Den här lite skamfilade byggnaden ser man då man kör österut mot Kouvola på riksväg 6.

Trots att vi var ute i god tid, så fanns här redan massor av människor, som väntade på att få komma in i
det stora garntältet, som fanns uppställt på baksidan av fabriken.

Och milda makaroner! Det var inte klokt. Kö till garnlådorna, trångt och svårt att komma åt och se vad som fanns. Inte en chans att vända tillbaka om du ångrade dig och ändå ville ha den där läckra färgnyansen på det där sockgarnet, som fanns i låda nummer tre vid ingången. Näää, här fick man lov att snällt följa strömmen och genast grabba tag i det garn man ville ha. Och faktiskt, jag ångrar mest att jag inte tog de två garnpaketen jag funderade på, men lät bli att lägga i kassen. Inte hann man heller fundera till vad man skulle ha garnen och hur mycket man borde köpa för att det ska räcka. Nä, det var bara att grabba tag i nystan eller garnpåsar och sakta glida framåt.

Sen skulle det ju betalas och då var det kaos, för det fanns endast två kassor och personalen råddade med att styra upp kön. Plötsligt fanns det två köer, som proppade upp en gång, så att de som kom in i andra änden av tältet inte alls kom åt garnen där kön stod stilla. Och så började folk kila och gå före. Då hojtade en yngre dam till och fick till sist arrangörerna att förstå att det var på deras ansvar att reda upp råddet och hon till och med hjälpte dem med det praktiska. Vi stod åtminstone en timme i kassakön!!! Inte klokt alltså. Det var nog nära att jag skulle ha gett upp. Tur att jag hade stickväninnan B med mej som tröst och stöd. Jag tror minsann att Novita blev tagna på säng. De hade nog inte tänkt att så många garngalningar skulle strömma till. Men nu vet de till nästa gång!

Utan tvekan borde det vara förbjudet att göra så här läckra garnpaket. Förstås måste jag ha de här nystanen!

Jag föll pladask för de här nystanen. Och nej, jag har ingen aning vad jag ska göra av de här.

Och samma sak är det med de här Mumin Huviretkinystanen.

Bomullsgarn såldes för 50 cent/nystan och där borde jag ha haft lite mera tid att fundera. Nu plockade jag endast några nystan på måfå.

Med den här boxen, så är saken klar. Här vet man minsann vad man ska sticka för allting finns färdigt inne i lådan samt en geisha chokladask. Men säg inget åt bisin min om det.

När vi äntligen lyckats ta oss genom kassan, så var vi tvungna att köra en liten omväg, för hela vägen till fabriken var enfilig på grund av alla bilar som parkerat där på ena sidan. Det var bilar precis överallt och parkeringsvakterna hade fullt upp att vifta och visa.

Vi kurvade in via ABC, där Novita har sin fabriksbutik. Det var svårt att hitta parkeringsplats, för många hade parkerat där och sedan vandrat iväg till själva fabriken.
Efter att ha ätit och vilat oss en stund gick vi in i butiken. En lite vilsekommen dam frågade lite besviket när hon såg utbudet i butiken:
– Var det allt det här? 
Nej, nej svarade vi och skyndade oss att förklara att höstmarknaden pågick vid fabriken. Det var dit hon skulle styra kosan och ingen annanstans. Sen blev det lite knepigt med förklarandet hur hon skulle ta sig dit. Vi var ju inte ortsbor och hon kom ända från Kuopio! Hur vi än förklarade att hon skulle bara köra rakt tvärs över den där ena vägen, så ville det inte gå hem. Hoppas att hon hittade och att det lönade sig för henne att komma körandes så långt ifrån. Från vårt håll var det åtminstone bra skyltat.

Jag köpte det senaste numret av tidningen Laine och två förpackningar med strumpstickor i björk samt några nystan sockgarn. Det fina i kråksången med den här fabriksbutiken är att man i kassan får S-bonus också på garnen. Är inte det lite konstigt?

När vi på eftermiddagen körde förbi Novita var det fortfarande proppfullt med bilar och mera garngalningar strömmade till.

Bra saker idag:
  • Vaknade tidigt före väckarklockan.

  • Lyxig frukostmacka med mormorsgurkor på! Mums!

  • Stickväninnan B bjöd på god lunch! Tack för den. 

  • Hon var också jättetrevligt sällskap. Tack!

  • Är en upplevelse rikare och tänk, så många garngalningar det verkar finnas!

  • Äldsta sonen hjälpte till med veckohandlandet.

  • Jag har fyllt en smörgåstårta, som nu övernattar i kylskåpet i väntan på morgondagens dekorationer och kalas.
Hoppas att ni alla får en riktigt fin söndag.





2 kommentarer:

Österbottningen sa...

Nä hjälp vad fina garner!!! Speciellt de på första bilden de med vit och turkos, de melerade eller vad man skulle kalla dem vauv!!!! Är det sånna som går ut ur sortimentet eller nya?
Oj Geisha skulle jag också vilja provsticka men osäker om jag skulle klara av det.
Vilken fin dag du fick.
En riktigt trevlig söndag till dig med!

Inge sa...

Tack! Tror att det där Det där Nallegarnet är väl nog på väg bort, för det var sådant som i huvudsak slumpades bort.
Vissa garnpåsar finns i Novitas webbbutik, så kanske också det där Nallegarnet hittas där.
Sitter nu just utanför Motonet i Borgå och stickar! 😊
Ha det bra, hälsar Inge