lördag, april 27, 2024

LYS-dagen

Idag har vi flaggat här i vårt avlånga land. Det har vi gjort för att hedra minnet av alla dem, veteranerna, som såg till att Finland förblev självständigt och inte hamnade i Sovjets union. Tack för er insats.

Idag är det Koningsdag i Nederländerna, så kanske, men bara kanske, borde jag ha haft nånting orange på mej.
Internationellt sett är det LYS-dagen idag, alltså Local Yarn Store-day, det vill säga dagen då vi ska uppmärksamma vår lokala garnaffär. Här hos oss i stan kan det vara lite knepigt, för vår garnaffär har slutförsäljning och kommer att upphöra senast efter sommaren. Snyft. Men kan inte hjälpas. Det är knepigt att driva annat än webbaffärer och det är vanskligt att tävla med stora leverantörer.

Min egen dag började inte precis i rosenrött. Jag lyckades få en porslinsskål i golvet. Den bara gled snyggt ner för ostpåsen då jag öppnade kylskåpsdörren. Den hade en spricka i sig från förut och nu var det ajöss med den skålen. Jag sade en massa otryckbara ord, som jag inte ska upprepa här.
– Va du e aggressiv, sa bisin min, där han låg på soffan och mornade sig.
Till det muttrade jag bara utan att direkt svara honom, för han är själaglad över att vi nu fått mera rum i köksskåpen. Suck! Det var en gåva av mina kolleger, som jag fick då de var och hälsade på mej 1982. Bisin min stod med gapande mun:
– Hur kan du komma ihåg sånt där?
– För att vi inte hade så många kärl då och för att jag uppskattar varenda gåva jag fått.

Bra saker idag:

  • Knappt hade jag fått frukosten undanstökad då det knackade på dörren och yngsta sonen stod där. Han tycker om att överraska och jag var snabbt omklädd och så begav vi oss iväg.

  • Första anhalt blev igen Mias. Det var dags för mej att inse fakta, jag kommer inte att hinna vare sig sticka eller virka nån scarf lagom till sommaren. Båda mina favoriter är urgamla och alldeles fulla med noppor, så nu var det dags att satsa lite. Till all tur hittade jag två, som jag tyckte om och som fick följa med mej hem.
    Om jag köper en scarf med ungefär sju års mellanrum, så är nog inte det att slösa, eller hur?

  • Från Mias körde yngsta sonen västerut och vi hamnade på lunch i Seireeni. Ingen av oss hade varit där förut, så det var en ny upplevelse för oss båda. Riktigt god mat och ni ser att det är rätt förhållande då fetaostsalladen täcker hälften av tallriken.

  • Från Seireeni körde yngsta sonen till Gymnasiegatan. Nu skulle jag ta det här med LYS-dagen på fullaste allvar. Passade på att besöka Säie Wool, som hade specialöppet idag.

  • Här gäller det att ta det lite försiktigt, för garnhyllan är fylld med diverse läckerheter, allting färgat för hand i Borgå! Visste ni det?
    Jag säger bara, tur att jag inte har vetat om detta, för garnstudion ligger endast ett kvarter borta från min forna arbetsplats!

  • Jag föll pladask för de här härvorna. Och nej, jag köpte dem inte, men kom ändå hem med dem, för...



  • ... yngsta sonen köpte alla de här underbara grejerna åt mej färdigt till morsdagen. Så fina gåvor, stort, stort TACK!

  • Från garnljuvligheterna fortsatte vi till Mikrokulma och yngsta sonen köpte Lyckopiller åt mej! Tack, för dem!

  • På hemvägen kurvade vi ännu via stora varuhuset i Gammelby.
    Där hittade jag två stickböcker på rea, 6,99 €/styck. Fanns andra böcker också, men som yngsta sonen sa: "Du har nog tillräckligt med mönster redan". Och det är ju så sant som det är sagt, men när det nu var förmånligt...

  • När vi satt där på Seireeni och väntade på maten medan vi studerade fiskarna i akvariet, frågade yngsta sonen plötsligt:
    – Det här tänkte du dig inte när du vaknade i morse, att du skulle hamna här?
    – Nej, det var tvätt, disk och slå in presenter, som jag tänkte på. Men det här är mycket, mycket bättre än disk och tvätt.

  • På hemvägen tackade jag yngsta sonen flera gånger om. Det blev en så fin dag med trevliga nya upplevelser. Så glad att han överraskade mej. Och att jag kunde understöda en lokal garnaffär, fastän den finns i grannstaden.

  • Och jo, lugn bara lugn, presenterna paketerade jag nu i kväll. Vågade inte lämna det momentet till i morgon. Hoppas att jubilaren blir glad.
 Önskar er en fin och skön söndag.

Inga kommentarer: