torsdag, juli 27, 2023

På kvällstorg

Kära vänner, igår blev ni utan blogginlägg och det beror på att jag var ute på vift hela dagen. Hemma var jag först efter klockan 23 och då var det inte läge för bloggskriverier längre. Nej, det var bara stupa i säng, som gällde. Och nu vet jag inte riktigt vad jag ska börja med här, kanske från början?

I tisdags hämtade äldsta sonen ut två paket från postautomaten i stora varuhuset i stan.

Jag hade fyndat ett vantpaket från en loppisgrupp på Facebook. Jag kunde inte låta bli det här garnpaketet, då det finns en beskrivning med. Enkelt och behändigt, för nu behöver jag inte ens veta till vad jag ska använda de här fina nystanen!

Paketet till bisin min är ett fynd, ett nödvändigt sådan, som äldsta sonen hittade på nätet, bisin min beställde per telefon och jag betalade. Det är en grej, som behövdes till min plåtlådas ratt. Nu lyser ingen lampa längre och bilen beter sig inte överraskande. Tack till bisin min och mr J, som mekade igår!

Igår på eftermiddagen var jag iväg till grannbyn och "busade" med Lillan medan hennes föräldrar jobbade.
Och Lillan, som var på vift förra veckoslutet hade köpt lyxig choklad från Tallipihan suklaapuoti. Mums och tack!

Hann hem och klä om mej, fixa en macka och så iväg igen.
Ser ni på den här färjan finns liksom inget gående bord, ingen restaurang och ingen nattklubb heller!

Men man kommer fram dit man ska och det är ju huvudsaken, eller hur? 
Ser ni bisin min fick smak för det här med sommartorg efter vårt besök i Ringborg i fredags. I ett svagt ögonblick hade jag berättat om onsdagens kvällstorg på Pellinge, så dit skulle ju han iväg med väldig fart. Han skulle ha hallon och det köpte jag åt honom förstås. Hur mycket hallon vi skulle köpa visste han inte.
– Du som bakar får bestämma, sa han.
Eh, nää, vadå baka? Hur och när ska jag hinna med det? Det är ju mycket godare att äta färska hallon. Jag köpte tre lådor av läckerheterna och en hamnade direkt i frysen igår natt. Men schhhh, säg inget åt bisin min.

Vi hade sån tur att när vi anlände, bisin min, K och undertecknad, till kvällstorget, så mötte vi min kollega. Hon var på väg hem, för hon hade redan druckit kaffe och ätit bulle. Bisin min erbjöd chevalereskt skjuts hem åt henne. Men hon tackade nej, så vi vandrade iväg åt var sitt håll. Plötsligt hör jag nån ropa: "Inge, Inge", först svagt och jag tror att jag inbillar mej, så jag stannar upp en stund och försöker skaka loss vad det nu är som kommit in i mitt öra. Då hinner kollegan upp mej och säger att hon ångrar sig.

Så vandrade vi runt där på torget. Kön till fiskstånden var redan förbi, men fisken hoppade vi över. Det blev hallon, sallad, minitomater, bönor och frilandsgurkor samt svartvinbärssaft och toscahallonkaka. Och min kollega bar allting snällt i kassen jag hade med mej. K nöjde sig med att köpa ärter. Dem hoppade vi också över, för vi fick ju lov av odlaren att plocka där från åkern i grannbyn.

På nederdelen av torget var det bakluckeloppis. Och jo, där fanns Iittalas fina Kekkerit dessertskålar och trots att det var nedsatt pris, så var det ändå för dyrt för min magra plånbok. Ja, och vad skulle jag göra med sex stycken? Och när har jag på riktigt dessert, för jag lagar ju inte ens middag!

Vid den andra bakluckan upptäckte jag ett underbart set med fruktknivar. Jag grabbade redan tag i min plånbok och tänkte att det där är precis sån där förr i världens uppsättning, som jag letat efter. Tyvärr var bisin min på alerten och började påpeka alla brister och nackdelar med produkten. Knivarna går inte att tvätta i diskmaskinen, vi har väl ingen fruktskål att stå framme och vi äter väl ingen...
I det skedet gav jag bara upp och strosade iväg till bakluckan längst borta. Där stod en flicka tillsammans med sin mamma och sålde leksaker.

Jag som är lite barnslig, fick syn på den här fina fjärilen med flaxande vingar. Den går på batteri och laddas i den där blomman. Sen kan man ta loss fjärilen och låta den fladdra på. 50 cent var priset och det var nog i underkant.
Bisin min fick syn på en pall, en likadan som vi redan har två av i lekstugan. Pallen kostade också 50 cent, så den fick också följa med hem. Jag gav två euro åt flickan och bisin min konstaterade att det fick vara bra så. Det var ju så superförmånligt ändå.

Benitas Café var det full rulle och levande musik. När vi gick förbi spelade trion På kärlekens grav, en av Juice Leskinens innerliga sånger där han ber åhöraren rädda honom.

Kollegan min uppmärksammade oss på att om vi ville hinna till bybutiken så stänger den klockan 19. Vi packade in oss i bilen och bisin min körde iväg till Söderby.
Det är en fantastisk liten lanthandel, som har ett varierat utbud. Jag hittade den här godisasken! Mums! Annars så köpte vi endast ett bröd och en liter glass. Sen blev vi bjudna på kaffe och saft hos kollegan. Glass och hallontoscakaka åt vi till. Kollegan bor i en renoverad ladugård och det var riktigt trevligt att sitta där i hennes mysiga kök och tala om ditt och datt. Kvällen gick fort och så var det dags att ta farväl och köra mot färjan.
Men tänk, hon var första gången på kvällstorget, det sista för i sommar och det var vi med. Tänk att vi träffades! Livet är konstigt underbart.

Beroende på vilken väg man tar till butiken, så kan en sån här varningsskylt dyka upp. Och den är bra, eller hur?

När vi närmade oss stan kom det tre ambulanser emot i motsatt riktning på motorvägen. En bil hade törnat emot betongväggen i första rondellen norrifrån sett. Vi körde in mot stan på jakt efter ett matställe. Vårt förstahands val var nog öppet, men köket hade hunnit stänga, så vi fick visa ett helt annat ställe åt vår tyska gäst.

På hemvägen körde vi genom skogen på älgsafari.

Och K fick genast syn på en älgko med kalv i sommarskymningen. Innan skogsvägen var slut fick han ännu syn på en älgtjur. Han var så skicklig att han skulle kunna bli älgsafariguide! Och tänk att de visade sig för oss! En hel älgfamilj fast på olika ställen.

Bra saker:
  • Jag fick "busa" med Lillan igår och dit ska jag iväg nu igen.

  • Ingen lampa lyser i min plåtlåda nu! Tjohooo! Vilken tur att jag har en händig bisi.

  • Fick ett tyskt bomullsgarnspaket av E. Tack för det! Också här finns beskrivning, på tyska, så nu blir det för mej att lära mej nånting nytt. Underbart bomullsgarn i en härlig färg.

  • En härlig kväll i trevligt sällskap!
Hoppas att ni får en riktigt trevlig torsdagskväll. 








Inga kommentarer: