lördag, juli 15, 2023

Utedag

Kära nån, mina kinder hettar och näsan är illröd. Jag har varit utomhus hela dagen. Och jag trodde ju nog att jag förståndigt hade satt mej i skuggan, men solen kröp tydligen fram bakom hörnet utan att jag märkte det. Jag är också på gränsen till nackspärr, för jag har stått och stirrat upp mot skyn!

Jag har nämligen varit på flygfältet i östra grannkommunen. Här ser ni Valmet Vinka, plan som auktionerades ut i våras från finska armén. Det är plan som tagits ur bruk av flygvapnet. Åtminstone ett av de här planen är placerat här på flygplatsen i Pyttis.

Rätt snabbt när vi var här på plats så gick jag fram till en snygging i flygaroverall. Han ville tyvärr inte prata med mej utan hänvisade mej till Esa Korjula. Han å sin sida hade inte riktigt tid att prata med mej, för han flög ett sånt här Valmet Vinka-plan med två passagerare åt gången. Och det gick rätt non-stop. Om jag har rätt information, så kostade det 70 € för en flygtur. Så han hänvisade mej till en äldre karl. Ni må tro att jag tappade tilltron både till min charm, men framförallt till min talförmåga!

Två passagerare per gång rymdes det också i helikoptern. En åktur med helikoptern kostade 80 €.

Högt, högt uppifrån himlen dök ett tiotal fallskärmshoppare ner.

Dom hoppade från DC trean.

Konstflygning bjöds det också på. Rakt upp i luften och sedan fritt fall.

Han flög ganska mycket upp och ner. Brrr! Röken är paraffin och den är effektfull när tricksen görs. Som sagt, väldigt lätt att få nackspärr när man ska följa med planets flykt.

Här är den våghalsiga piloten längst till höger, Robert Obolgogiani. Och honom fick jag faktiskt en fin pratstund med. Förstås dök bisin min genast upp när han såg att jag talade med en pilot. Nå, jag hann i varje fall få reda på planets motor, hästkrafter och vilka G-krafter och... ja en hel del annat tekniskt intressant, som jag inte ska plåga er med här.
Men en sak kan jag i varje fall lära er, om det står OH på vingarna så då är planet finskt.

Förutom flygplan, så fanns det intressanta bilar att beundra. Här en Messerschmitt.

Och här längst till höger en gammal fin Opel Rekord. Den gula bilen är en VW Harman Kia.

Vädret var ypperligt, så en cabriolet skulle ju inte ha varit alldeles fel. Den ljusblå i förgrunden och den röda, en trampharald, alltså en Triumph är mina favoriter. De andra här i raden är på tok för moderna.

Det roliga här på flygdagen var att alla pratade med varandra, så jag har rådbråkat min finska en hel del idag. Som sagt, härligt väder. Enda kruxet var nog brist på sittplatser, så hade man fått tag på en stol var det bäst att hålla den platsen, därav min blossande kinder och röda näsa. Fanns inte en chans i världen att jag skulle ha flyttat på mej och gett upp min sittplats!

Hem körde vi via Bruket och mataffären i stan.

Bra saker idag:
  •  Har fått vara ute hela dagen!

  • Har inte behövt laga mat, för vi åt ute.

  • E hade lämnat det supergoda rågbrödet här medan vi var borta. Tack för det!
Och nu, nu stupar jag i säng.

Hoppas att ni får en fin söndag!











Inga kommentarer: