torsdag, oktober 05, 2023

Kom genast till nytta

Igår kväll skyndade jag mej till gungstolen, lutade mej smått framåt och väntade ivrigt. Men va sjutton?! Ingen keramiktävling på Yle tvåan. Nej, istället en inhemsk ligamatch i fotboll. Bläää! Det ville jag absolut inte se på nu när jag då för en gångs skull fick för mej att jag skulle se på TV.

Bisin min bytte till National Geographic-kanalen och så fick jag se på Haverikommissionen istället. Rätt hemskt egentligen, för ett flygplan störtar, oftast dör alla, förutom då de flygkaptener som genom ett mirakel lyckas nödlanda. I gårdagens avsnitt var det inte många överlevande. Det intressanta är när utredarna börjar gå igenom tänkbara orsaker till olyckan. Varenda en liten sten vänds och varje liten detalj nagelfars. Igår var det fast i små detaljer, som gjorde att automatiken och piloterna inte samverkade. Och som vanligt kunde jag bli rejält upprörd över att man på marknivå bekymmerslöst slarvat. Det där med att spara pengar och hålla hög flygsäkerhet går inte riktigt ihop. Igår kväll var jag så trött att jag halvsov framför tv:n och inte orkade koncentrera mej, för jag hade inte ens stickningen med mej.

Niotiden på kvällen tänkte jag att TV:n ändå skulle få en liten chans, så jag fortsatte titta. Den här gången föll valet på frågeprogrammet Vill du bli miljonär? På svenska, Vem vill bli miljonär? Först ut var en ung man, som vann 1 000 euro. Han stupade på 2 000 euros frågan och den skulle inte jag heller ha klarat. Skulle ni ha vetat vem som hade skapat Bil-Bol planschen? Kanske om man hade fått se en bild, men nu var det enbart text, som gällde. Men se där, igår kväll lärde jag mej nånting nytt, så frågesporter är kanske ändå inte så dumma?

Den andra tävlande var en blond ung kvinna. Hon var snabbast att sortera de tyska räkneorden: Vier, sieben, zwei, acht. Och hasst du mir gesehen, den där uppgiften skulle jag ha klarat av galant. Sen blev det ytterst genant då kvinnan i frågan redan på 100 euros nivån, alltså första frågan, var tvungen att ta till ett halmstrå för att hon inte visste vem som hade spelat i en viss Kaurismäki-film. Alla alternativ utom Kari Väänänen var helt absurda, så det var ju jättelätt att välja rätt. Men den blonda använde halmstrået "fråga publiken". Det jag inte skulle ha klarat var den där finska rapparen, som framför Shamppanjadieetillä. Vid den frågan använde den blonda "ring en kompis"-halmstrået. Hon vann slutligen 1 000 euro, för också hon föll på 2 000 euros frågan. Och för en gångs skull, så hade jag klarat den frågan. Det var finländaren Robert Taylor, som spelade i USA på samma lag som Lionel Messi. Lätt som en plätt, eller hur? 😁 Nä, nä, jag är ingen sportvetare, men en del saker råkar jag veta.
Men när nu deltagarnas kunnande var på den här nivån, så blev det liksom aldrig riktigt spännande, så där satt jag och gäspade, gäspade och gäspade. Och än en gång kan jag konstatera att TV är inget för mej!

Bra saker idag:

  • Sovmorgon och jag sov ända till lite över nio.

  • Hann bli klar med de flesta måstena innan jag skulle iväg mitt på dagen till jobbet i norra grannkommunen.

  • I morse kom jag ihåg att jag borde ha en rosa bandet ljusslinga nånstans. Och se, nu kom åtminstone en tom glasburk till nytta genast. 
    Bisin min fnyser och säger att jag inte ska öda med energi.
    – Men den går ju på batteri!
    – Nå, det är energi det med.
    – Vi ska ha lite mysbelysning och därmed basta.
    Nu var saken slutdiskuterad och jag kan njuta av mysbelysning i en tom glasburk.
Önskar er en riktigt spännande fredag.

Inga kommentarer: