tisdag, oktober 31, 2023

Akta dig!

Bli inte rädda nu, men här kommer ett varningens ord från datavärlden eller nåja ett och ett, egentligen två.

Använder du Chrome som webbläsare? Då ska du inte klicka på ett endaste ett pop-up-fönster, som uppmanar dig att uppdatera versionen på din Chrome. Om du inte har ställt in Chrome på automatisk uppdatering, så ska du endast uppdatera den officiella vägen. Då gör du så här:

  1. Öppna Chrome.
  2. Klicka på de tre lodräta prickarna uppe till höger i webbläsarfönstret.


  3. Klicka på Inställningar.
  4. Klicka på Om Chrome.

    Nu ser du om din webbläsare är uppdaterad eller behöver uppdateras! Lycka till.
Här ett exempel på hur bluffen kan se ut, Clear Fake. Ladda INTE ner någonting härifrån!!!

Facebook kan vara hur trevlig som helst, likaså irriterande ibland och tyvärr full av lurendrejerier. Visst vill du väl bli vän med en snygging, som är allt från general i amerikanska armén till jag vet inte vad? Värst är ändå alla de där vänförfrågningarna, som har kopierat en väns bild och sen ändrat lite på vännens namn. Det är lätt att gå på det och svara jakande på den vänförfrågan. Sedan plingar det till i Messenger och "vännen" vill ha din telefonnummer eller nånting annat. Då borde alla varningsklockor ringa. De här bluffarna finns i alla former, till exempel era barn/vänner är utan pengar och nu ska ni omedelbart betala in på det där kontonumret som "barnet", alltså skurken, har skickat er. Ni är dock så förståndiga att ni ringer upp barnet och frågar vad som står på. Visst gör ni så?

Då och då dyker det upp tävlingar på Facebook, alltså riktigt riktiga. Ibland skulle det ju vara trevligt att vinna någonting. Så tänkte jag då jag såg att Mikrokulma lottade ut en verktygsserie, som skulle ha varit perfekt åt bisin min. Så jag gillade inlägget och skrev en kommentar. Igår lottades vinsten ut och i kommentaren hittade jag mitt namn med Grattis du har vunnit. Detta trots att Mikrokulma hade lagt ut namnet på den rätta vinnaren och skrev att de meddelat henne personligen. I kommentaren där jag var taggad fanns en länk och av rena rama nyfikenheten så klickade jag på den fast man ALDRIG ska göra det. Och då kom den här bilden fram:

Här uppmanas jag att registrera mej och jag måste ge kreditkortsnumret så de kan identifiera mej!!! Haaa, säger jag bara, vilken bluff! Jag ser också direkt att de här lurendrejarna har använt SiteBuilder, för att bygga en webbplats, som ska föreställa Borgå Mikrokulmas.

Men som ni ser, så är det lite skillnad på den riktiga webbplatsen och bluffen.

Varsågoda! Här fick ni dagens lektion i säkerhet på nätet. Hoppas att jag inte skrämde er. Min avsikt är endast att dela med mej av det jag vet och kan. Hoppas att det kan vara till hjälp och nytta för er.

Bra saker idag:
  • Sovmorgon och jag sov ända till halvnio.

  • Kunde njuta av en lååång frukost.

  • Bisin min fixar nu just mat åt oss!

  • Han ska iväg till västra grannstaden efter traktordelar och leverera syltburkar till dottern, så jag får skjuts till jobbet också idag. Tjohoo!
Önskar er en riktigt skön tisdagskväll.




Inga kommentarer: