måndag, juli 04, 2022

Gårdagens äventyr

Kära nån, det är mitt i natten och här sitter jag ännu och ugglar. Jag borde ju ligga i sängen och sussa sött. Men jag lovade ju igår att ni skulle få höra om söndagens äventyr idag, så håll i er nu!

Igår var vi iväg till östra grannkommunen, bisin min, hans storasyster och undertecknad. Vi besökte sommarens konstutställning i Stockfors.

Vi startade i kafferosteriet där Pyttis konstförening håller sin årliga utställning. Förstås fastnade jag direkt för det här tovade verket, Metsän elämää (Skogens liv) av Arja Rautamies-Halme. Visst är det fantastiskt med sådan här tovad konst?

När man går på såna här stora och omfattande utställningar med konst från ena ytterligheten till den andra, så uppstår alltid hos mej frågan: Vad är konst? Alltså vad är det så där på riktigt? Och vem har rätt att kalla sina verk för konst? De som har en utbildning? De som har hållit minst en utställning? De som har fått sina verk sålda?
På det här fotot ser du Taivaasta tippuvat (Ramlar från himlen), en installation av Petri Hytönen. Utan att nu ringakta hans konst det minsta, så tror jag att bisin min skulle kunna laga själva den där mobilen och sen skulle jag kunna fixa figurerna på något sätt. Det jag med säkerhet vet är att jag INTE skulle betala 16 000 € för det här verket!

I caféet hänger Viivi Handolins foton från Neapel. Var går gränsen här mellan konst och turistfoton? Visst är det knepigt, eller hur?


Och vem tror ni att har tagit de här konstnärliga fotona?

I utrymmet bakom caféet håller  mästarsmeden Kirsi Vahtera sin utställning. Skickligt smideshantverk. Bisin min gillade inte de där fotona. Han tyckte att det skulle ha räckt med att enbart fota kronorna. Haaa, det här är ju mycket mera konstnärligt och här ligger en djup symbolik i detta. Men han kanske inte förstår sig på kvinnliga konstnärer?

I gamla sliperiet hittas verk av västnylänningen Benny Uhlenius. Jag gillar de där ugglorna, även om blått ju inte precis är min favoritfärg.

Stockfors ligger invid en av Kymmene älvs armar och där pilade svalorna fram och tillbaka. Utställningarna pågår till 29.8 och är öppna alla dagar utom måndag. Och här intill ligger fågelstationen där skadade fåglar får en fristad och vård innan de återbördas till naturen. Nu just var där en trana, som var väldigt pratsam. Hen kände sig nog ensam.

Att vandra runt och se på konst ger aptit, så vi intog en mycket sen lunch på ABC, innan vi körde vidare hit:

Till Struka slussen!

Där forsade det och svalkade skönt.

Att kanota skulle vara svalkande och roligt, men också bra motion.

Vet inte om det här kan kallas för motion. Men en fritidssysselsättning är det ju nog.

Motion skulle man minsann få om man skulle klättra upp och hämta ner alla fiskedrag som hänger i ledningarna där ovanom älven. Men det är nog för farligt.

Bra saker igår:
  • Att komma ut på äventyr i närmiljön

  • Varierande och spännande utställning

  • Att få vara ute och njuta av naturen

  • Och att få vara tillsammans med bisin min och hans stora syster.
Ha det bra!











Inga kommentarer: