lördag, juli 23, 2022

Röra på sig

 – Vi måste röra på oss. Här kan vi int bli och sitta hela dan, sa bisin min igår mitt på dagen.
– Öööh, stönade jag, som höll på med min virkning, som inte alls ville så som jag ville.
– Jo vi far till stan och äta. Du sa ju att dom har mujkor till lunch.

Jo, jo, som jag alltid har sagt, Internet är farligt! I mitt flöde i Facebook hade faktiskt en lunchmeny med mujkor, alltså siklöjor, fladdrat förbi och jag hade nämnt det för bisin min. Torsdagens fiskmat blev ju inte riktigt vad vi hade bespetsat oss på.
Och som jag sagt förut; det gäller att haka på då bisin min tar initiativ. Så jag övergav virkningen, bytte kläder på nolltid och så iväg.

Eftersom jag hade fått lön från västra grannstadens institut igår, så kände jag mej extra generös och beslöt att bjuda också bisin mins storasyster på lunch. Ringde henne och hon råkade lämpligt nog vara i stan, så vi mötte henne i närheten av torget.

Och här hamnade vi...

... på Café Saltbodan

Bror och syster åt mujkor med mos...

... och jag åt Brizol, omelettrulle med köttfärs och paprika. Riktigt, riktigt god mat. Och kan ni tänka er; bisin min och hans storasyster har aldrig ätit här förut!!!! Och hur länge har inte det här etablissemanget funnits nere på Skeppsbron? Inte konstigt att svägerskan femtioelva gånger frågade i telefon vart vi riktigt skulle då jag ringde och bjöd henne på lunch. Bra nu fick de en ny upplevelse bägge två.
För övrigt så skämdes bisin min över mej och sin syster då vi frågade om vi kunde få köpa det där goda jästbrödet. Pensionerade Maja som hjälper till där skrattade och sa att brödet är från Hardom Bröd, så varsågod bara och åk dit.

Svägerskan bjöd sedan på glass till efterrätt då vi gjorde ett stopp vid lilla mataffären när vi skjutsade hem henne.

Igår kväll bjöd äldsta sonen på ett glas med gyllengul dryck i, så det blev lite si och så med mitt virkande...
Riktigt fin avslutning på fredagen för min del.

Idag vet ni, har vi kört nästan 120 kilometer från ena änden av staden till den andra. Tidigt i morse åkte vi iväg med bisin min och styrde plåtlådans kylare först västerut och sedan söderut.

Och vi hamnade här:
På Sarfsalö sommartorg bland fina och intressanta veteranbilar.

Finlands MG klubb ställde upp och visade sina bilar. Tyvärr tillverkas inte dessa skönheter längre. Enligt de lyckligt lottade MG-ägarna går det nog att få tag på de här 1950-tals bilarna ännu. Jag vågade inte alls fråga vad de kostar, för här kan man inte ställa sätena då man ska ut och köra, endast ratten är ställbar. Och ja, så ska man nog vara lite vigulant också för att komma in i bilen.

Lite modernare MG-bilar. Den där gula har inte original kofångare utan en sån som krävs i USA. Där ska kofångaren vara på en viss höjd för att den ska godkännas. Den gula bilen kom från Mäntsälä till Sarfsalö.

Alla damer var intresserade av den här lingongrötsrödfärgade motorn, så ägaren tog snällt upp motorhuven på sin Fargo lastbil, också den engelsk tillverkad. Det är faktiskt originalfärg och visst är den snygg? Synd att jag inte har lastbilskort! Men å andra sidan superbra att jag inte har, för då skulle jag behöva gå på läkarkontroll för körkortet vart femte år!

Vauxhall är också ett brittiskt bilmärke.

Bisin min föll för en japan, en tvåhjuling, en Honda 450 kubik, årsmodell 1974. Men i vår ålder är det nog bäst att hålla sig till fyrhjulingar, inte sant?

Från Sarfsalö sommartorg körde vi till Kabböle sommartorg och då var vi nog långt borta hemifrån och ändå inom stadens gränser. Som på alla de sommartorg vi har hunnit besöka i år, Pellinge, Ringborg och Sarfsalö, så var kön till fiskståndet lååååång. Och fisken tog slut i ett nafs. Fiskare Holmströms fru sa att fisk är typisk sommarmat. Ja, alltså jag tror att det var hans fru...

Bra saker idag:
  • Vaknade före väckarklockan, tack vare åskdunder.

  • Varit aktiv hela dagen och fått vara ute vid havet igen!

  • Fått beundra fina veteranbilar!

  • Köpte bondost från sommartorget på Sarfsalö.

  • Träffat en massa trevliga människor igen.

  • Köpte en ny t-skjorta från Kabböle sommartorg åt bisin min för ynka 4 €. Nu kan han klippa sina gamla sönderslitna till trasor i hallen. Bra återbruk, eller hur?



  • Bisin min åt thaimat i Isnäs! Det ni, för att vara en karl som håller sig till potatis och korv och kött, eller nåja då, fisk, så är nog inte thaimat hans första val.
    Det här är Khau Pat med nötkött och utan ägg i min portion.

  • Två nya upplevelser idag: Besökt Kabböle sommartorg! Och besökt baren i Isnäs! Oj, oj, hör ni. Det finns massor kvar ännu att upptäcka, för vi besökte inte alls Caféet i Kabböle. Det var fullt med båtgäster där, så...
Nu dags för mej att fundera lite på vad jag ska ta mej till med min virkning, gräva efter bomullsgarn istället för det lingarn jag nu försöker med? Byta mönster? Spiralvirkning är ju inte precis min grej, så...

Hoppas att ni får en riktigt skön söndag!








Inga kommentarer: