fredag, juli 22, 2022

Rasi - strukturmönstrade herrsockor

– Int hinner du bli färdig med dom där, skrattade bisin min förra veckan då jag äntligen efter dopklänningsvirkandet drog fram min sockstickning ur projektväskan och läste mönstret och räknade och funderade.
– Öh, vad då, frågade jag långt borta i tankarna desperat letande efter minsta lilla anteckning om hur jag i våras stickade den första sockan. Jag har en viss benägenhet att avvika från mönstret och göra på eget sätt och nu visste jag verkligen inte riktigt hur jag skulle fortsätta.
– Ja, till födelsedagskalaset.
– Nå, int e de meningen heller, svarade jag.
Bisin min hade hört mej fråga efter 18-åringens storlek på foten av både storasystern och mamman, så han utgick från att de grå sockorna var ämnade för den rara gossen.
För elva år sedan då han fyllde sju år var hans högsta önskan att få ett par yllesockor och då stickade jag faktiskt ett par. Men nu får nog hans storasyster eller mamma ta hand om den uppgiften. Jag liksom inte riktigt hinner, för det är så mycket annat jag skulle vilja sticka och virka. Bäst att ta paus från alla intressanta stick- och virkgrupper på nätet. Ja, och så sluta bläddra i mina mönstertidningar.

Modell: Rasi-Pintaneulesukat, s. 43 i Käsityön ABC nr 17
Design: Paula Niskasaari
Garn:
 7 bröder från Novita
Åtgång: 140 g
Stickor: Nr 3½

Roliga att sticka med endast 4 varvs mönster med räta och aviga maskor. Rätt effektfullt ändå, inte sant? Men inte lämplig som mötesstickning. Upptäckte att jag har två varv resår för mycket i socka nummer två. Dessutom hade jag i socka nummer ett följt beskrivningen nästan till punkt och pricka vid hälen, medan jag i socka nummer två gjorde lite som jag själv ville. Nå, det märks inte ifall den tilltänkta mottagaren inte börjar syna sockorna i sömmarna. Och det tror jag knappast.

Troligtvis får det här bli en julklapp och då är jag ju verkligen ute i god tid, inte sant?

Mönstret hittade jag i den här trevliga tidningen från år 2020. Den innehåller många trevliga sockmönster och jag stickade ju faktiskt ett par barnsockor härifrån redan förra året. Jag vet inte om det syns, men jag har märkt den här tidningen med en stjärna i nollan i 40. Och det för att jag snabbt ska hitta tidningen. Funderar lite på att omorganisera, så att alla favorittidningar skulle finnas på ett ställe. Men tillsvidare har jag dem i nummerföljd eller utspridda i diverse högar. Det sista håller på att reta gallfeber på bisin min. Han tycker att mitt proppfulla hobbyrum borde räcka. Till det kan jag enbart humma lite obestämt och lova att sen när jag är ledig så då ska jag nog städa där... Eh, men sen när jag är ledig finns det ju så mycket annat som lockar. Bäst att nu börja säga "sen när jag är pensionär"...

Så här lite garn blev det över från nystanet på 150 gram. Det här är alltså ett gammalt nystan. Nuförtiden kör Novita med 100 grams nystan och det är inte optimalt för oss som stickar herrsockor. Novita påstod att det var så många som klagat över de större nystanen, att det blev så mycket restgarner över. Men hej, hallå, nu måste jag köpa 2 nystan för ett par herrsockor och blir då kvar med cirka 50 gram varje gång. Är det ingen som tänker på våra karlar?

Om ni ser diverse trådar och annat, så är det här var ett "grovt" garn, nästan som yllegarn med lite boss kvar i nystanet!

Bra saker idag:
  • Njutit av låååångsam frukost. Så skönt!

  • Diskmaskinen fick jag på. Härligt att få jobbet undanstökat helt maskinellt. Funderar på att fortsätta med tvättmaskinen...

  • Tänker vara ledig för virkning resten av dagen om nu inte något oemotståndligt lockande dyker upp, som för iväg mej på nya äventyr. Just nu drar nog virkningen det längsta strået även om jag igår rev upp mitt lilla början på sex luftmaskor och 20 fasta maskor.
Njut av fredagen!



Inga kommentarer: