tisdag, juli 05, 2022

Nordligt äventyr

Åååh, äntligen mänsklig temperatur utomhus. Inomhus har vi över 26 grader och ute 23. Så nu skulle jag riktigt lugnt kunna sitta ute och sticka eller virka, för det blåser, så myggorna skulle inte ens störa mej. Hoppas jag i varje fall. MEN, jag vet liksom inte vad jag ska börja med!!! Jag har inte handarbetat sedan i torsdags då jag sydde i knapparna i dopklänningen. Det virkprojektet var så intensivt och fyllt av kärlek att nu känns allting annat ointressant och pluttigt.
– Ska jag ta fram alla dina kassar med halvfärdiga stickningar, frågade bisin min hjälpsamt.
– Nä, nä, skyndade jag mej att svara.
– Nu ska jag ta det lite lugnt först och se vad jag vill göra.
– Men borde du int sticka färdigt det halvfärdiga först, frågade bisin min förvånat.
Till det hummade jag bara lite som svar. Självklart borde jag vara förnuftig och ta hand om alla mina UFO:n. Men just nu har jag noll inspiration för det. Borde kanske också tänka på julklappar redan för att hinna bli färdig i tid? Men, äh... jag drar lott eller blundar och grabbar tag i första bästa projektväska från hobbyrummet.

Igår var jag iväg alldeles själv på nordligt äventyr. Jag körde iväg till norra grannkommunen och den bästa av byar.

Jag fick besöka smedjan, som jag aldrig har varit i tidigare. Intressant. Smedyrket gick ofta i arv och var mycket viktigt i jordbruksbygder. Förr gick det liksom inte att åka till Puuilo eller IKH och köpa verktyg. Nej, nån måste tillverka dem för hand. 

Jag fick också besöka Hurtigs dragontorp, som troligtvis härstammar från 1600-talet. Spinnrocken har tillhört kvinnan, som sist bodde här och flyttade ut 1954. Ni hör kanske historiens vingslag?

I det lilla torpet bodde dragonen Anders Hurtig fram till sin död 1848. Han bodde tillsammans med sex barn, sin andra fru och hennes mamma. Hans första fru dog. Alla sex barn, som hon födde överlevde förstås inte. Det fanns mycket sjukdomar som grasserade på den tiden, så det var lätt hänt att stryka med.

Bra saker igår:
  • Hann få på diskmaskinen innan jag åkte iväg på mitt nordliga äventyr.

  • Träffade så trevliga människor, som tog sig tid att berätta och guida mej runt. Tänk så mycket spännande det finns att uppleva och upptäcka på kort avstånd hemifrån.


    Fick lära mej att den här blåklockan är en invasiv art! Tur att jag fick den infon, för annars skulle jag gärna ha den här på gårdsplanen.

  • Fick också veta att alla blåklockor i Finland går att äta! Att de blir extra god efterrätt om man sätter mousse i klockorna. Lite osäker på om det handlar om jordgubbsmousse eller någon annan. Vi får väl pröva oss fram och se vilken kombination som är godast. Men tänk, nu kan jag lugnt dekorera sommartårtorna med blåklockor!

  • Blev bjuden på te, lemonad, smörgås och vattenmelon i torpet. Tack för den fina trakteringen!

  • När jag kom hem putsade bisin min helt självmant fläkten! WOW!

  • Kvällen innan hade han tvättat och hängt upp mina svettiga skjortor. Och det var verkligt bra, så hade jag nåt att ta på mej när jag skulle iväg! Det är som att man har kunnat ha på plagget endast en gång innan det varit så vått av svett att det hamnat i tvättkorgen igen.

  • Bisin min lagade middag, makaroner och köttbullar igår. Tack för det!
Bra saker idag:
  • Steg upp redan klockan sex.

  • Fick undanstökat datajobben på förmiddagen.


    En så här stor och fin jordgubbe serverade bisin min till frukost åt mej. Mums!


    Dagens lunch var av det lätta slaget med hälsosamma flingor och egna färska jordgubbar till.


    Bisin min såg igen till att jag fick färska blommor på matbordet. Romantiskt, inte sant? Och jag är så glad, för jag trodde redan att blommorna hade fått ge vika för gräsklipparens framfart.

  • Det allra bästa idag: Flickorna kom på överraskningsbesök nu på eftermiddagen! Och de hade glass med sig. Härligt och mums!

  • Och nu, nu vet ni, tänker jag ta det lugnt resten av dagen. Riktigt, riktigt lugnt så jag orkar i morgon kväll och framförallt så jag orkar i torsdag! Den utfärden ska minsann planeras noggrant.
Ha nu en riktigt fin tisdagskväll.

 


Inga kommentarer: