måndag, juli 11, 2022

I kyrkan

Kära vänner, igår var det söndag och då var faktiskt bisin min och undertecknad iväg till kyrkan. Det är ju det man ska göra på söndagen, eller hur?



Vi var inte i vilken kyrka som helst, utan vi var i Sankta Katarina kyrkan i Karis! Där var det högmässa  med konfirmation. Den gick på finska. Den vackra gråstenskyrkan invigd 1470 var proppfull och efter en och en halv timme började det bli lite väl varmt, så vi smet ut med bisin min. Till all tur satt vi längst bak, så det gick bra. Vi såg inget och inte hörde vi så mycket heller, så jag tror inte att vi gick miste om alltför mycket.

Kalaset hölls hemma hos min kusin i Ekenäs, konfirmandens fader. Det bjöds på mängder av godsaker. Han hade bland annat bakat skärgårdslimpa och kokat bondost. Mums!
Tack för trevligt kalas!

Efter knappt fyra timmar var det dags att dra hemåt igen och styra bilkylaren österut. En annan familj här från stan skulle övernatta i västra Nyland.
– Int kan man åka fram och tillbaka samma dag, sa fadern, som är minst tre år yngre än undertecknad. Haaa, säger jag bara, han känner inte bisin min. Om inte om i vägen vore och jag skulle ha flängt omkring både i fredags och lördags, så skulle jag nog gärna ha stannat över natten och gjort stan. Men, så blev det nu inte. Vi hade inte ens tid att äta i Ekenäs innan vi åkte hem. Nej, det var bråttom, bråttom hem till egen säng.

Den här skojiga vagnen låg framför oss när vi körde ut från Ekenäs. Vad kunde det vara för ett fordon? Och var hade den varit? På matmarknaden i Ekenäs?

I Karis såg vi äntligen vagnen lite från sidan och se på sjutton, det var Haapasalos Hatsapuri!

I Karis pågår vägarbete, så om man ska iväg till ABC är det bäst att hålla tungan rätt i mun.

I Svartå blev det mitt i allt rött ljus på vägen. Bara att ge sig till tåls och vänta.

Hatsapurivagnen försvann iväg på Kustvägen medan vi fortsatte till Lojo och motorvägen. Bisin min kör alltid igenom huvudstan och förbi den där arenan, som jag nu inte alls vet vad heter längre, i Böle.

De här mörka molnen i horisonten såg lovande ut med tanke på nederbörd. Men icke att vi hade fått något regn här hemma!

I Gammelby såg vi en bekant syn, Hatsapurivagnen! Och nej, nej, det är inte snabbare att köra Kustvägen om ni nu till äventyrs tror det. Att vi blev bakom beror enbart på att vi gjorde en tankningspaus i Virkby. Det går ju inte att köra med tom tank heller!

Vi körde om vagnen, men jag hann aldrig se om det var Ville Haapasalo själv som satt i bilen.

När vi kom till Forsby tyckte bisin min att jag skulle fota den stigande trolska dimman.

Men fota nu sen då bilen susar fram på motorvägen!


Nå, jag klarade det till sist! Men inte var jag glad över att behöva sitta med kameran i famnen. Jag skulle mycket, mycket hellre ha haft en stickning eller virkning i famnen. Tyvärr har jag liksom inget lämpligt bilhandarbete på gång just nu. Egentligen har jag inte handarbetat alls under den senaste veckan.

Bisin min tyckte att jag också borde ha fotat de två hjortarna vi såg långt ute i skogsbrynet, men ääh, det finns gränser för allt.
Hemma var vi klockan 22 och då ställde sig bisin min och stekte nypotatis, som han åt med rökt sik och jag med köttbullar. Riktigt gott även om jag hellre hade ätit någonting i Ekenäs.

Med oss hem hade vi ett träd, en hästkastanj, som min kusin grävde upp från sin gräsmatta. Bisin min planterade det idag och märkte ut var det finns, så att ingen gräsmaskinsklipparmarodör kör över det! Hoppas att det börjar trivas hos oss och växer till ett stort och ståtligt träd.

Bra saker idag:
  • Sov ända till klockan tio! Det tar på i den här åldern att åka tur retur till västra delen av landskapet.



  • Lyxfrukost! Ser ni flingorna? Jo, jo, de finns nog där under alla gubbar.

  • Bisin min lagade middag, stekt nypotatis och lax. Mums!
    Men nu är nypotatisarna slut, så få se vad det blior för mat i morgon.

Har jobbat nästan hela dagen på datorn idag. Hann dock ut i kväll så mycket att jag kunde njuta av den ståtliga regnbågen. Fortfarande inget vatten här.

Önskar er alla en riktigt bra ny vecka!












Inga kommentarer: