söndag, december 12, 2021

Halvvägs

Idag är det tredje advent och vi har inte ett endaste ljus tänt. Vi är nu halvvägs där, för det är enbart 12 dagar kvar till julafton. Andas lugnt, ingen stress. Julen är en kort helg i år, så det blir fort vardag igen. Och det man inte hinner med i år, får man satsa på i nästa år, inte sant? Här i huset har jag julvägrare. Det hörs suckar och stönanden och önskningar om att det hela skulle vara överstökat redan. Men så plötsligt kommer ett mer eller mindre omöjligt julklappsönskemål:
– Jag skulle behöva ett par tunna yllesockor, som skulle passa i mina vinterstövlar.
– Hur ska det gå till. Du tror ju inte på julgubben!
– Men jag har en gumma!
– Om du menar mej, så glöm det. Jag hinner inte med någonting alls nuförtiden.

Undrar om jag borde tipsa dubbelmorfar om sockorna i Café Favorit? Eller kanske han skulle köpa sig ett par tunna sockor någon annanstans ifrån. Själv får jag liksom inget gjort. Igår tömde jag visserligen ett bord, men i morse då jag såg på det hade dit åter kommit en hel del grejer på det. Hur ska man lösa det? Finns liksom en massa smågrejs, som behövs hela tiden, men som inte har någon plats. Ni vet, handskar, läppomada, reflexer, handkräm... ja och så förstås diverse små grejer, som hänger ihop med handarbeten. Jag skulle vilja ha en smal byrå i korridoren, så att allt det där småplottret fick plats nånstans. Men dubbelmorfar säger att vi inte ska ha det så, för korridoren ska vara tom på möbler. Haaa, kattmaten och fågelmaten får minsann ta plats i farstun, likaså en såg, som snart har legat ett år vid ingången utan att nån har rört den. Hrmpf!!! Men, idag ska jag inte störa söndagsfriden. Åh, nej, det får allt vänta till slutet av veckan då mitt jullov börjar och då jag hoppas att jag är extra energisk och kan ta itu med både egna och dubbelmorfars grejer. Få se hur det slutar, för om jag nu tar en överblick på allt rådd, blir jag alldeles matt och benen känns som gelé. Jag sätter mej darrigt ner och sneglar begärligt på stickväskan och tänker att bara ett litet, litet varv. Det kan jag allt hinna med och sen är allt städande och ordnande glömt. Huu!

I början av den här månaden, innan jag visste att jag skulle få en så fantastisk julkalender/adventskalender, hann jag gardera mej och själv beställa en åt mej till specialpris, för den första luckan/lådan skulle redan ha öppnats. Den kalendern kom igår och äldsta sonen var så vänlig att han tog ut paketet. Visserligen under lite knorrande och muttrande, för jag hade ju själv varit iväg till stan igår. På grund av halkan ville jag inte gå nånstans extra utöver det absolut nödvändiga. Så det så!


Inuti postpaketet fanns fyra lådor, en för varje adventssöndag. Spännande!

Första advent har ju redan varit och farit, så jag öppnade första lådan igår med stor spänning. Och se, precis vad jag behöver, två nystan tweedgarn och en luddig tofs till en mössa och en nål att sy fast tofsen med. Hur kunde de veta att min egenhändigt stickade gråmelerade mössa har försvunnit spårlöst och att jag måste sticka en ny åt mej? Och hur kunde de välja rätt färg? Beskrivningen finns gratis på nätet.


I bottnen på den där lådan fanns det här häftet. Vet inte riktigt vad jag skall göra med det, för jag ritar ju nog inte egna mönster. Jovisst avviker jag från mönsterbeskrivningar, men till att börja designa eget är nog steget för långt.

Andra advent är ju också ett minne blott, så jag fick öppna paket nummer två! Och det här var minsann spännande: Sockgarn, mohairgarn, handkräm, ett litet myskopaket och någonting av tyg i bottnen.

Mysko paketet visade sig innehålla en ullkam och en påse för den. Om det här fungerar på riktigt vet jag inte. Tycker kammen verkar lite väl vass för att jag skulle våga mej på att använda den på fint mohairgarn. Bäst att pröva på en gammal noppig klänning först.

Man kan aldrig ha för många projektväskor! Så är det bara och nu har jag en ny igen. Ska nog ge bort en annan, så fort jag får projektet i den väskan färdigt först...

Och idag fick jag öppna den tredje lådan. Tjohoo! Zafira-garn passar ju riktigt bra, eftersom det har varit mitt bilmärke de senaste tiotals åren. Nu har jag dock övergått till en mindre Opel. Behöver liksom inte sju personers längre...
Förutom garnen, så finns i det här paketet en fin sax, en lång kabel att trä upp sin stickning på och två märken med hjärtan på och texten Handmade. Det där gröna är inte riktigt min färg, men det kanske kan glädja någon annan? Känner ni nån, som gillar grönt?
Det känns som att jag har haft julafton nu varje dag på grund av mina fina adventskalendrar. Så härligt med överraskningar.

Ifall ni, mot förmodan, funderar över musikvalet ovan, så är det riktigt skönt att rocka loss, som motvikt till alla snyftiga julmelodier. Bra med lite uptempo när man ska städa. Och förstås bra också med lugnare toner då man vill ha det mysigt.

Nu önskar jag er alla en riktigt skön fortsättning på söndagen.
Själv ska jag ta itu med matlagningen. Det lär vara min tur igen idag. Om jag skulle vara riktigt energisk, så skulle jag baka någonting till efterrätt, men...







Inga kommentarer: