måndag, december 19, 2022

Flygskinka

 – Vad lägger du på smörgåsen, frågade äldsta sonen förvånat i lördags.
– Julskinka ser du väl?
Då brast han ut i ett klingande gapskratt:
– Mamma, det där är kalkon.
– Oj, och jag som sa åt din pappa att det är julskinka!
Tänk, nu har vi varit hälsosamma och ätit kalkon istället för skinka. Det är väl bra? Jag tyckte ju nog att den där skinkan verkade lite smaklös, men...ja, vi åt med god aptit ändå!

Flygskinka, sa vi att pålägget hette för något år sedan då min kusin var här med sina döttrar. Ingen visste hur de skulle ha reagerat om de fått veta att de åt kalkon. Bisin min tog det till all tur riktigt bra då jag igår natt vid hans hemkomst från grannbyn berättade för honom om vår "Julskinka"!

Idag har jag varit österut tillsammans med bisin min.

Ända till Fredrikshamn for vi iväg. Här är vi på hemväg redan. Och jo, nej, inte mycket kul vare sig på vägen dit eller därifrån. Hann dock in en vända till Jysk, så bisin min har nu fått både ett nytt täcke och en ny dyna i julklapp. Men milda makter hur dyra täcken det finns. Inte klokt! Sen ska man dessutom hålla reda på en massa saker. Täcke med fyllning av ankdun kostade långt över 300 €, ett lovande täcke för 40 € hade en  nedkylningsegenskap! Jaa, ni läste rätt, nedkylning mitt i vintern! Sen fanns det en hel drös med olika tyngdtäcken. Men sånt täcke vill inte bisin min ha, så jag fick kompromissa lite och hoppas nu att detta täcke är varmt och skönt.

På hemvägen kurvade vi via Puuilo i Kotka. Bisin min skulle ha mera verktyg, bland annat en liten skruvdragare. Det hade han glömt att köpa i torsdags, då vi var till Puuilo i västerled. Jag vimsade på en stund där i affären medan jag väntade på honom. Har inte så stort behov av att handla nånting, men en burk med skivade rödbetor hittade till min kundvagn och det var ungefär allt. Jag ska ju inte ha mera garn, så...

Följande affär, McKone i Kotka gick jag inte ens in i! Kanske jag borde ha blivit misstänksam då bisin min sa:
– Där är ändå bara maskiner.
Vem vet vad där annat kunde ha funnits, men jag hade liksom tillräckligt med verktyg och maskiner för en eftermiddag!

Tyvärr blev det inget stopp på något matställe på hemvägen. Bisin min lovade värma en ärtsoppsburk åt oss då vi kom hem. Men det kunde han ju inte göra, för förrådet med matkonserver är tomt. Finns endast ananas, fuktcoctail och kondenserad mjölk på burk just nu i det här huset. Antagligen borde jag lägga upp ett litet lager igen...

Bra saker idag:
  • Sovmorgon och jag sov ända till klockan nio. Tycks ha blivit min nya uppstigningstid.

  • Fick vara ensam hemma på förmiddagen, hann sticka några varv och njuta av tystnaden.

  • Fick följa med bisin min på utfärd österut. Vi hann tala om mycket i bilen.

  • Mr J kom med glädjenyheter. Tack för dem!

  • Och det bästa av allt: Bisin min har faktiskt riktigt själv köpt en julklapp åt vårt yngsta barnbarn! Det ni, undrens tid är inte ännu förbi.
Önskar er en riktigt skön tisdag.
Själv ska jag försöka vara extra flitig i morgon, hur nu det ska gå till? Jag har nämligen redan lyckats tappa mina julpåsar och två hemstickade julklappar! 🙈 Jag har gömt dem så bra att jag inte ens själv hittar dem!


Inga kommentarer: