onsdag, december 21, 2022

Upplevt Fazer

Oj, vet ni, här sitter jag nu och smaskar på en Fazers chokostång. Jag har alltså varit iväg till Vanda tillsammans med min svärdotter.

Och den här gången gick vi rundturen. Den som blev ogjord förra gången! Svärdotterns mamma mötte oss vid Fazers och så deltog vi i den guidade turen.
Vi började i "djungeln". Där fanns alla möjliga växter, kardemumma, banan, osv. Det här är ett kakaoträd. Den där vita "knölen" är själva frukten och det är härifrån allting börjar.

Vår guide var riktigt trevlig och skojfrisk. Här berättar han om mignonäggen. De har tillverkats i 126 års tid. Och nej, den där påskharen är ingalunda gjord av mignongägg, utan av tomma äggskal. Nu för tiden används laser för att picka hål på skalet. Det urblåsta innehållet, alltså ägget används sedan i kextillverkningen. Inget går till spillo. Mignonäggen görs för hand och produktionen startades redan förra månaden för att det ska hinna bli färdiga ägg till påsk.

Allting tas tillvara, så vi fick reda på att da capo görs på spill från likörkaramellerna och pätkis görs på spill från de sagolikt goda mintkaramellerna. Både likörkaramellerna och mintkaramellerna går lätt sönder, så då är det ju bra att chokospillet tas till vara och blir en ny produkt.
Annat som tas till vara är havreskalet. Det används bland annat till xylitolprodukter. Oljan från havreskalen används bland annat i Lumeneskönhetsprodukter. Idén är förstås att det ska bli så lite spill, som möjligt. Råvarorna ska användas till max.

För att få smaka på godiset lite längre fram, så måste man först plocka ihop en hälsosam lunch i den där trälådan. Jag tror att varenda en fick fulla poäng när de gick till roboten, som visade om lunchen var hälsosam eller ej.

De här statyerna är gjorda av, ja gissa vad? Nå, förstås choklad, vad annat?

Bakom den här färggranna grönsaksstapeln fanns det konstiga fågelbon. I dem fick man sniffa och sen gissa i vilka karameller just den ingrediensen används. Om man gissade fyra rätt av fem fick man lov att gå vidare. Fast här skojade nog guiden rejält.

Vi fick se en fem minuters film med historien om det anrika företaget och sen kunde vi glutta in i de olika produktionslinjerna och besöka den uppbyggda djungeln. Kakaon kommer ju från djungeln och endast den bästa bönan duger i Fazers blå.

Här visar guiden upp en historisk manick. Med den här fyllde man två munkar på en gång med sylt eller kräm. Super modernt och effektivt en gång i tiden.

Förr i världen var godislådorna vackert handmålade. Det var därför de sparades. Idag slängs de efter användning, förutom då om de hamnar här hos mej. Då tas de tillvara och återanvänds.

Kiss-Kiss karamellerna är mångas storfavorit. Förpackningen och karamellpapperet har varierat under årens lopp. Tyvärr görs det inte påsar med enbart de här karamellerna. Det beror på att maskinen, som gör de här långa karamellerna är gammal och det gör att karamellerna lätt går sönder. Knepigt. Men kanske det blir bättre då den nya godisfabriken kommer igång.

Rundturen avslutades med smakprov av alla de slag och en kasse med Fazers produkter innan vi shoppade loss i godisbutiken. Och lugn, bara lugn, jag förköpte mej inte alls, tvärtom. Godiset jag inhandlade kanske inte alls räcker till alla julklappar! Men allting är inte förmånligare i den där "fabriksbutiken", så det gäller att hålla lite koll på priserna.

Bra saker idag:
  • Sovmorgon och jag var uppe redan halvnio! Hur redan det nu sen är, men med tanke på alla mina sena morgnar tidigare den här veckan, så var det här ju nog relativt tidigt.

  • Gjorde en fem liters kastrull med risotto! Så nu har vi mat för två dagar framåt. Skönt!

  • Så härlig eftermiddag/kväll i trevligt sällskap och så mycket nytt jag lärt mej. Tack till svärdottern för detta!
Önskar er en fin torsdag.


 












Inga kommentarer: