lördag, januari 29, 2022

Årets andra bok

Häromnatten läste jag äntligen ut årets andra bok. Denna gång en deckare, En mörkare himmel skriven av Mari Jungstedt och Ruben Eliassen. Och jo, jag vet att jag just nu är oerhört långsam med mitt läsande, men jag är inne i en sällsamt trög bokperiod. Fastän jag vet att man inte ska jämföra sig med andra, så nästan baxnade jag då en av dem jag följer på Instagram redan visade upp sin femte lästa bok för i år. Huhuh, säger jag bara!

Den här boken inleds med att en svenska blir mördad på Gran Canaria. Vi får möta Kristian Wede, polis, som jobbar vid norska konsulatet och Sara, som driver den skandinaviska tidningen Dag&Natt samt kommissarien Quintana. Den sistnämnda förblir en gåta för läsaren, medan de andra två beskrivs lite mera ingående.

För mej blir den här boken liksom aldrig riktigt spännande, så jag kan bra lägga den ifrån mej på kvällarna utan att fundera på mordgåtan. Rätt snart har jag nämligen listat ut vem mördaren är, så sedan blir det lite småtråkigt och jag börjar irritera mej på beskrivningar som "kanarisk skönhet" och andra liknande uttryck. Handlingen i boken hoppar mellan nutid och dåtid, eller Tidigare, som författarna har valt att beskriva det som.

Miljön är helt främmande för mej och det finns alldeles för många beskrivningar om hisnande utsikter med glittrande hav, solnedgångar och jag vet inte allt vad. Boken hittade jag i bokbytarhyllan på jobbet i stan, så man tager vad man haver. Nu borde jag då bestämma mej för vad nästa bok skulle vara. Har ni något förslag? Jag skulle vilja ha en bok att sjunka djupt in i, en bok som slukar mej med hull och hår och som är svår att lägga ifrån sig. Alternativt en bok med små korta berättelser, som man lugnt kan läsa en kväll utan att vaka halva natten! Ni ser, jag har svårt att bestämma mig.

Snöstormen Valter eller Valtteri, som den heter är på intåg. Ni har väl laddat er powerbank, letat fram ficklampor och batterier samt tändstickor och ljus?
För tillfället är dubbelmorfar en populär person. Många vill ha direktkontakt till honom, så de inte blir insnöade. Själv hoppas jag innerligt att han inte behöver hålla på och röja snö hela natten. Just nu ser det dock ut som att vår landsända inte besparas.

Ha det riktigt bra och ta det lugnt i stormen!


Inga kommentarer: