lördag, maj 20, 2023

Utanför mitt bekvämlighetsområde

Ååh, snart är en lång dag till ända. Lång blev den för att bisin min väckte mej halvfem i morse. Han var riktigt pigg och på gång och jag låg i halvslummer. Han pratade på om allting som skulle göras idag, hur uppgifterna skulle fördelas och planeras och... ja, jag vet inte allt vad. Själv mumlade jag bara lite vagt till svar, för jag hade helt andra planer. Helst av allt ville jag ju sova. Bisin min pratade på ända tills klockan blev lite över sex, då gav han upp hoppet om att få mej aktiv och så steg han själv upp.

Men då, då ser ni, då var jag plötsligt klarvaken och låg och vred och vände på mej. Jag tänkte till och med att det nog är bäst att stiga upp nu och börja sticka. Men nej, jag skulle inte orka vara uppe hela dagen då. Gissa var jag hittade bisin min då jag äntligen steg upp strax efter åtta? Jo, raklång låg han och snarkade på soffan!

Idag har jag varit utanför mitt bekvämlighetsområde! Jag dammade av en urgammal symaskin och placerade den på matbordet. Min kära svärdotter har stor tilltro till mej och min förmåga, så jag liksom känner att jag gärna vill försöka. Och det trots att jag inte kan. Dessutom förpliktar förstås gårdagens anskaffningar från tygaffären! Och sist, men absolut inte minst: Farmor gör vad som helst för Lillan. 💓
Svärdottern beställde en tunnare sovpåse nu till sommaren.

Symaskinen är inte min gamla kära Husqvarna utan en Pfaff, som bisin min fick från återvinningscentralen i västra grannstaden, då när ännu centralen fanns. Maskinen hade något fel, som han reparerade, men den saknar en massa delar. Det finns ingen instruktionsbok till maskinen, vilket jag tycker att är synnerligen knepigt att klara sig utan. Senast idag såg jag den fina boken, som följde med Husqvarnan.

Bisin min får alltså hjälpa mej att spola undertråden, för jag vet inte hur det går till på den här maskinen. Tyvärr finns det endast en spole. De andra har väl tappats eller plockats bort med åren. Den där "pinnen", som trådrullen skall sitta på finns inte heller. Bisin min fixade det hela med ett sugrör. Han är smart med maskiner han.

Oj vet ni, jag ritade på smörpapper en mall. Jag kollade på Youtube hur man lägger ut mönster på tyget. Här talar hon om maskriktning, alltså det som jag fått lära mej att heter trådriktning och som är så viktigt, så viktigt att ha koll på om man inte vill att tyget töjer åt fel håll.
Jo, jo, det där vet jag, men vad sjutton är rätsida på mitt tyg och vad avig? Det måste jag ju ha reda på allra, allra först, eller hur? Svettigt värre för mej, som inte alls är van att sy. Men skam den som ger sig.

Med hjälp av bisin min, så hittade jag ett sicksackstygn, som fick duga i brist på trikåsöm. Och jag sydde ihop sidsömmarna i förlängningen och sydde fast trikån i klänningen och...

... plötsligt hade symaskinen så konstigt ljud. Knääks, så brast nålen just då jag höll på att sy fast ena kardborrebandet. Hjääälp! Bisin min var inte på plats, så hur skulle jag nu göra? Vänta snällt? Eller försöka nånting själv? Plötsligt uppenbarade han sig och när jag beskrev mitt dilemma såg han medlidsamt på mej och sa:
– Det där klarar du nog själv. Det är bara att lossa på den där skruven, som håller i nålen och sen skruva i en ny nål.
Ahaaa, tänkte jag och rusade iväg till datarummet där jag hade mitt syskrin. Jag hoppades förstås att de symaskinsnålar jag hade där skulle duga. 
Jepp, det gjorde de och jag kunde surra vidare.

Ta daa och simsalabim. Nu har Lillan en sovpåse i skön trikå, ja, alltså om den går på! Tunnare än hennes nuvarande och precis lagom till sommarvärmen.

I Facebook finns en grupp, som heter Återanvänd mera och där skulle nog den här skapelsen passa. Klänningen är ett loppisfynd från stadens stora loppis. Där var jag ju i onsdags. Jag fick klänningen för fem euro.
Tygremsan, bomullstrikå, på 25 cm, som jag köpte igår kostade 2,79. Sen hade jag förstås kardborrebandet och sytråden. Men det blev nog inte någon stor omkostnad för dem.

Eftersom jag har varit så modig idag, så kanske jag skulle våga brodera maskstygn på stickat i morgon? Vad tror ni?
Eller tänk om jag får blodad tand och nu inte vill göra annat än sy? Kanske jag skulle börja se på nån lite nyare begnagad maskin? Så jag skulle ha någon maskin, som jag förstår mej på. Men jag tror nog inte att jag kan börja konkurrera med kineserna vad gäller klädsömnad. Men kanske surra ihop lite Barbiekläder. Fast det är nog ett evinnerligt petande. Brrr!

Bra saker idag:
  • Sovmorgon och jag lyckades trots allt sova ända till åtta efter bisin mins "härjande".

  • Mitt på dagen dök yngsta sonen upp och han tog med mej till stan på uppköp. Så jag köpte bland annat den här mönstertidningen. Ja, och glömde knäckebrödet. Men det gör inget, för jag hittade ett oöppnat paket i skafferiet.

  • Bisin min plockade liljekonvaljer åt mej. Visst är han romantisk?

  • Hade färdigt risotto, bara att värma, så ingen matlagning idag. Skönt!

  • Jag vågade gå utanför mitt bekvämlighetsområde och sydde på maskin. Tjohooo!
Önskar er en skön söndag!





Inga kommentarer: