lördag, december 23, 2023

En gubbe i vessan

 – Vad gör mommo med julgubben i vessan, frågade äldsta barnbarnet M i lördags för en vecka sedan då hon var här på besök tillsammans med lillasyster och mamma. Puh, det blev minsann en lång mening, hängde ni med där?
– Nå, mommo är nu lite konstig, svarade min dotter.
Där skulle nog bisin min ha hållit med. Han gillar inte att ha en gubbe i vessan! Jag skulle säga att den här gubben inte alls är farlig och ingen rival.

Tyvärr, så sjunger han inga julsånger. Det gjorde förra årets jultvålflaska och det var ju nog mycket, mycket häftigare! Men där måste jag motvilligt ge bisin min rätt att det inte var kul då nån tvättade händerna efter nattligt toabesök. På natten vill man nog inte spritta upp till Jingle Bells sjungen av en tvålflaska!

Idag känner jag mej misslyckad, för se nu:
Det blev platt fall med min bondost. Den ystade sig aldrig, så vad månne jag gjorde för fel? Kan jag skylla på mjölken?
För 20 år sedan, närmare bestämt den 17.12.2003 tvingade jag och min lillasyster min hulda moder att lära oss koka bondost. Hon var inte alls medgörlig från början, för att citera henne själv: "Vad har nu jag att lära er" Nå, förstås att koka bondost. Noggrant skrev vi upp vartenda arbetsskede och det har jag alltid följt sedan dess. Faktiskt första gången jag fick en sån här platt pannkaka till ost. Nån gång har den varit för länge i press och blivit för kompakt eller för lite så att den blivit lös, detta alltså enligt bisin mins utlåtande! Men, som sagt, aldrig en sån här platt pannkaka!
Tur att nästyngsta sonen är en hejare på bondost, så han fick två ostkar fulla i kväll. Nu finns det någonting att ta med i morgon till julbrunchen. Själv får jag köpa ny mjölk och göra ett nytt försök lagom till nyår. Det blir väl bra?

Fick ett WhatsApp-meddelande från Tyskland med innehållet att vi måste börja hålla ordning på tiden, som smiter iväg så fort. Jag kom att tänka på Jim Croces vackra Time in a bottle från 1973. Lyriken är så fin och han sjunger faktiskt att det verkar aldrig finnas tillräckligt med tid. Han dog i en flygolycka 20 september 1973, så lyriken fick extra tyngd.

Bra saker idag:
  • Alltså, det var himmelskt att sova på de nya madrasserna i natt. Varför har jag/vi inte bytt ut de gamla dåliga för länge, länge sen? Man ska ju njuta av livet när man kan göra det med små medel.
    Pigg och nyter vaknade klockan sju i morse. I morgon måste jag ha väckarklocka för säkerhets skull. Vill ju inte missa julbrunchen!

  • I morse slog jag in de tre sista julklapparna. Skönt! Ingen stress här inte.

  • Var till stan och handlade tillsammans med äldsta sonen. Jösses vad många människor det var överallt. Själv skulle jag ju ha mjölk och lite annat, men annars ingen storhandling precis. Jo, jag köpte mej en leverlåda utan russin, men den ska inte vara på middagsbordet i morgon, utan det får bli mat på mellandagarna.
    För övrigt hade jag tur då jag hittade malet kött (köttfärs) med röd -30% prislapp. Jag borde förstås ha tagit alla paket och satt dem i frysen, som jag inte använde till makaronilådan, som jag lagade i kväll. Den var ätbar och ja, det är nog den platta bondosten också. Den kommer bara inte att räcka så länge...
    Jag ska kolla i morgon vad nästyngsta sonen har för knep, för att få sin att lyckas.

  • Hade besök av julgumman på eftermiddagen. Hon hämtade julklappar och fick med sig hem andra, som jag paketerat in! Ska bli spännande både att öppna mina och se vad hon och hennes man tycker! 

  • På kvällen dök en tomteflicka upp med en julkasse full av paket. I den kassen fanns ett inramat foto från i somras då vi firade min födelsedag. Så glada vi såg ut. Den dagen skulle jag vilja spara i en flaska eller burk, för att kunna ta fram då det strular till sig och man tappar fotfästet.
    Julkassen ska med till västra grannstaden i morgon, så får vi alla dela på innehållet. Spännande!

  • Dagens stickkalender låda kändes jättelätt, så jag trodde ett tag att nu har jag fått en tom låda. Men så var det inte, för inuti fanns de här klistermärkena. 
Nu får ni ha en riktigt Fridfull och Skön Jul.

Jag kommer att ta skärmledigt, så det blir inga inlägg på vare sig julafton eller juldagen. Men kanske på julannandag, det beror lite på. Och tvärtemot vad andra stickerskor gör under julhelgen, alltså lägger undan garn och stickor, så tror jag att jag ska dra fram mina. Jag har inte stickat sen förra veckans onsdag och det är nog en alltför lång paus!

Ta hand om er och njut av livet.


Inga kommentarer: