söndag, november 13, 2022

Själarnas ö

I natt vet ni, i natt gjorde jag det äntligen! Jag läste ut boken Själarnas ö.

Det är en riktigt bra bok, som berättar inkännande om tre kvinnoöden och hur det var på hospitalet på Själö. Vi får bland annat möta Kristina, Karin, Elli och Sigrid. Grymmast tycker jag att Kristinas öde var och det var där jag fastnade första gången. Jag kunde inte läsa vidare helt enkelt. Det blev för mycket att smälta. Jag levde mej in alldeles för mycket och kände frustration, ilska och framför allt vanmakt över hur kvinnorna behandlades och missförstods där på ön. Efter en lång paus kom jag vidare och höll på ända tills Elli kom till ön. Där blev det nästa stopp. I något skede tänkte jag att jag nog aldrig kommer att klara av att läsa hela boken. Igår natt gick det sedan riktigt bra och nu kanske jag sakta, men säkert får läsglädjen tillbaka. Tack till dottern, som lånade ut sin bok åt mej. Skulle aldrig ha kunnat låna den på biblioteket då jag den här gången var en så eländigt låååångsam läsare.

Själarnas ö går också på teatern, sista föreställningen är redan 23.11, så jag hinner inte dit. Men för mej räcker det bra med boken.
Extra plus förstås att författaren Johanna Holmström faktiskt bor i Pernå!

Idag har det på alla sätt och vis varit en riktigt fin söndag med sol och milda temperaturer och framförallt härligt och kravlöst umgänge.

Bra saker idag:
  • Sov ända till halvtio. Så skönt, så skönt.

  • Kunde igen kombinera frukost och lunch till en god brunch med trekantssmörgåsar. Mums!

  • Fick ett trevligt telefonsamtal mitt på dagen, just som jag fått igång diskmaskinen:
    – Kommer ni på farsdagskaffe?
    Blev så glad, så glad, för det här kom helt överraskande, så iväg till grannbyn.

  • Och där, där är ju Lillan och att få umgås med henne är rena rama himmelriket. Och förstås är det trevligt att få vara tillsammans med hennes familj också. Det är så skönt där i deras hem en så lugn och fin atmosfär liksom. Bisin min fick en hel del roliga och nyttiga presenter och jag behövde inte ens baka nånting. Tjohooo!

  • Svärdottern planerar roligheter åt oss nån gång i december. Super!

  • Var iväg med yngsta sonen på pizza till stan. Han åt pizza och jag pita kebab, för jag orkar ju inte med en hel pizza längre. Det blir liksom för mycket mat.

  • Och jag tog hem pizzaresterna som yngsta sonen lämnade kvar, så fick också äldsta sonen mat idag och inget slängdes bort.

  • På förmiddagen hann jag öva gårdagens spanska.

  • Och nu ikväll hann jag sticka sockskaft nummer två färdigt.

  • Och på tal om att sticka. Jag fick en beställning på lite speciella sockor, som ska vara färdiga på nästa års sida. Skönt, då har jag fritidsprogrammet färdigt för jullovet.
Så nu återstår att packa väskan inför morgondagens arbetsresa till Sibbo och västra grannstaden. Tror att jag ska ta med en lunchlåda i morgon och inte alls gå ut och äta. Hmmm... få se nu.
Sen duscha, sticka lite och så i säng.

Önskar er alla en riktigt bra ny vecka!


2 kommentarer:

Österbottningen sa...

Hej

Jag har också läst Själö. Min syster och jag har en udda hobby och "samlar" på fyr resor. Sommarens resa gick till Utö och är man så långt neråt och så nära Nagu så åker man ju självklart ut till Själö.
Det var en av de varmaste sommar dagarna 😊

Inge sa...

Ååh, en så härlig hobby. Vet inte om jag skulle våga gunga i små båtar ute till nån fyr. Och i ärlighetens namn blir jag alltid lite ösjuk om jag inte själv får bestämma när jag kan åka iväg därifrån. Väldigt nyfiken på Själö, nu efter att ha läst boken.
Själv hade jag en galen idé att jag skulle besöka Finlands alla garnaffärer under en sommar. Bisin min satte till all tur stopp för det! Vet inte hur set skulle ha slutat. 😄